fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Šedý zakal z Drog

Ondřej

Může vzniknout oční vada šedý zákal i z užívaní psychoaktivních látek jako marihuanna nebo Psychedelika u člověka?Nebo to bude o něčem jiném tedy?

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Ondřeji, zdravím Vás,

 

nelze na to jednoznačně odpovědět, těch příčin může být celá řada. Jak moc v tom figuruje i konzumace drog, bohužel, neumíme objektivně vyhodnotit. Možná by se tento zdravotní problém objevil i bez konzumace, těžko říct.

 

U tohoto typu onemocnění medicína dosud nezná základního vyvolavatele, proto není možno stanovit ani jednoznačnou prevenci. Onemocnění se považuje za multifaktoriální (což znamená více příčin). Častějšími pacienty jsou ženy, určitou roli v tom také hraje věk, životní styl (složení stravy, kouření atd.), jiná onemocnění (např. diabetes), míra znečistění ovzduší, dědičnost, užívaní některých léčiv, sluneční záření, ale i solárium. Další vliv může mít úraz oka, záněty apod.

 

Netuším, koho se tento problém týká, jestli Vás nebo někoho blízkého. Každopádně ať už se u Vás nebo někoho jiného objevily jakékoliv zdravotní potíže, konzumace jakékoliv drogy k tomu nijak neprospěje.

 

Doporučuji navštívit odborného lékaře a nechat se vyšetřit. Možná nepřijdete úplně na jasnou příčinu, ale jde o zrak, je rozumné to řešit včas.

 

Za Drogovou poradnu, Markéta Kordová

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko