fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

rivotril

Andrea

Dobrý den, deset let beru Rivotril 2mg dávky nepřekračuji, spíš občas vynechám, mohu ho vysadit sama? K lékařce již nechodím, žádného psychiatra nemám. Děkuji.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Andreo, 

 

doporučovala bych Vám vysazovat raději po poradě s lékařem. Při takto dlouhohodobém užívání Rivotrilu si Váš organismus vytvořil návyk a reakce po vysnižování mohou být různé. U vysazování benzodiazepinů je pravidlo, že příznaky, kvůli kterým Vám byly BZD nasazeny, se po vysazení přechodně znovu objeví, například úzkost, nespavost nebo podrážděnost, ale mohou se dostavit křeče, epileptické záchvaty, které Vás ohrožují na životě. A takto nepřímo těžko něco doporučovat, když neznáme, jak jste na tom po zdravotní a psychické stránce. 

 

Abstinenční příznaky po vysazení benzodiazepinů mohou trvat řádově několik měsíců. Mohou se vracet při jakýchkoliv psychických obtíží a v různé intenzitě. Lékař Vám může doporučit i vhodnou psychoterapii, která by byla přínosná a doporučujeme jí v léčbě závislostí při řešení problémů související přímo i nepřímo se závislostí.


Pro snadnější zvládnutí odvykání je dobré si nastavit jednotný režim tzn. přesný plán činností během dne, pokud možno ve stejném časovém harmonogramu např. stejný čas vstávání nebo ukládání se ke spánku, jídlo. Také to, že se bude věnovat aktivitám, které Vás nějak baví, zajímají a tedy odpoutají Vaší pozornost, mysl od těchto záležitostí jsou vítány. Na škodu nebude ani zvýšení příjmu tekutin, samozřejmě vyjma alkoholu, který by Vám v tuto chvíli spíše více ublížil.

 

Pokud byste potřebovala doporučit odborné zařízení, kde vyhledat pomoc s podporou vysazování, tak napište místo Vašeho bydliště (může to být okresní město) a zkusíme Vám dát odkaz.


S přáním dobrého dne HS

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko