fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Toxická psychóza(?)

Sabena

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co mám dělat PRÁVĚ TEĎ. Přítel (uživatel pervitinu) se poslední cca 2-3 měsíce chová divně. Nejdříve mu přepínalo dá se říct “ne tak často”, ale čím dál se to zhoršuje. Chvíli se je to normální - je to ten člověk, kterého znám, ale např.: jde si jen vyčistit zuby nebo dát vařit vodu na kafe, vrátí se a je to úplně někdo jiný- monstrum. Začne mi nadávat, tak odpornýma nadávkama.. Mlátí mě. Myslí si, že ho podvádím (jednou jsem mu přes videohovor musela ukázat celý barák, jestli tam někdo není schovaný..dokonce jsem musela ukázat i šuplíky na spodní prádlo a otevřít mrazák s lednicí). Když se seberu a odejdu, běží za mnou, chytne mě, hází po mně věci.. Jednou jsem se napila takového toho eiskaffe (krabička, s brčkem) a u toho jsem srkla a on na mě vyjel: “Co si mi to řekla? Ty mi budeš nadávat ty mrdko? Ty si mi řekla mrdko!” A teď jsem mu sice utekla, ale klíče od baráku ( k našim) mám u něj a vlastně všechny věci, co potrebuju. Jsem na vesnici a nemám jak se dostat domu do města. K němu pro věci se bojím. Mobil se mi vybíjí. Mám volat záchranku nebo policii?

Odpověděl: Amrit Sen

Sabeno, zdravím Vás,

 

díky za důvěru. Vaše situace je z mého pohledu dlouhodobě krizová a kritická, s výhledem, že pokud v ní budete zůstávát, bude eskalovat a ať už se to bude týkat Vás, partnera, nebo kohokoli jiného, může dojít k neštěstí, či tragédii. 

 

Neštěstí se už děje, partner Vás bije, napadá a psychicky týrá, to vše je naprosto přes čáru. Ano, v popsaných situacích rozhodně volejte sanitku i policii zároveň.

 

Ty však situaci dlouhodobě nevyřeší, potřebujete pomoc zkušených odborníků, kteří Vás podpoří a doporučí konkrétní kroky, bezpečné postupy, jak se ochránit nejen pro tuto chvíli.

 

Když napíšete, ve kterém, nebo poblíž kterého většího města bydlíte, rádi Vám potřebné kontakty na zkušené odborníky a bezplatné služby obratem pošleme.

 

Už teď volejte na některou z bezplatných krizových linek, některé fungují nonstop.

 

Linka Bílý kruh bezpečí: 116 006

https://www.bkb.cz/

 

Další krizové linky:

https://www.mvcr.cz/clanek/adresar-pomoci-telefonni-informacni-a-krizove-linky-a-online-pomoc-v-ceske-republice.aspx

https://socialni.praha.eu/jnp/cz/aktuality/krizove_linky.html

https://psychoportal.cz/linky-duvery/

 

Na nic nečekejte, jednejte, kdykoli napište.

Džím pace! Amrit Sen.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko