fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Kratom a řízení den poté

David

Dobrý den,

děkuji za konstruktivní práci, kterou kontinuálně odvádíte a mám dotaz: jak je to s kratomem a řízením v modelovém případě, kdy si jej večer dám ve střední či větší dávce a další den řídím?

Subjektivně po plnohodnotném spánku nevnímám jakýkoliv negativní efekt na schopnost řídit, ale zároveň se trošku obávám kontroly, kdy by se v případě pozitivního orientačního testu prokázal následně kratom v testech laboratorních.

Dle směrodatných informací nepřesahuje trvání účinků kratomu 5-6 hodin, což by mělo teoreticky (i s rezervou 8 hodin) bohatě vystačit na kompletní vystřízlivění. Není zde ekvivalent kocoviny jako u alkoholu, který má studiemi podložený negativní efekt na řízení (den poté), avšak paradoxně už není vysledovatelný s přiměřeným odstupem další den - pokud se nemýlím.

Kdyby tedy došlo na laboratorní kontrolu - je zde nějaká oficiální či neoficiální psychoaktivní hladina jako u ostatních látek, která se používá jako metr a argument proti řidiči? Podle čeho se zde potom prokazuje nezpůsobilost k řízení?

Jde mi zde hlavně o to, že pokud se trestá i za nepsychoaktivní hladinu, pak to paradoxně tlačí uživatele třeba směrem k alkoholu, který další den doložitelný není, ale reálně má za následek horší způsobilost k řízení.

Mám se tedy bát tohoto scénáře?

Děkuji za trpělivost i Vaši odpověď.

Odpověděl: Zbyněk Oktábec

Dobrý den,

 

ne, žádný oficiální limit není zákonnou či podzákonnou normou momentálně pro kratom (mitragynin, hydroxymitragynin) stanoven. Tudíž hypotetická situace by byla řešena soudněznaleckými posudky, které by hodnotily míru ovlivnění, ostatně tak jak tomu bylo v minulosti, či jak je tomu i nyní u jiných látek než jaké jsou vyjmenovány v Nařízení vlády č. 41/2014 Sb.

 

Stačí takto?

 

S pozdravem

Dr. Zbyněk Oktábec

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko