Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz
Zadejte dotaz
Prohledejte jiľ zodpovězené
Nevíte, jak se zeptat
PORADENSKÁ LINKA
602 666 415
Odpověď podle kódu
ANKETA
Otázka jen pro uživatele marihuany (a pouze marihuany, bez kombinace s jinými látkami): Jak často hulíte?
Předavkovani čokoládou,theobromin
Pankrác
Zajimala by mně Smrtelna dávka čokolády na kostičky nebo počet snězených tabulek.A po kolika kostičkách už člověk má zazivaci potíže zvracení.Chutná mi ale nechci zvracet
Odpověděl: Gabriela Koryntová
Zdravím vás, Pankráci,
děkuji vám za dotaz.
Jestli jsem to pochopila správně, zajímá vás, jakou dávkou čokolády se můžete přiotrávit/otrávit natolik, že byste po ní mohl/a zvracet. Je to tak? Nebo jsem to popletla?
Čokoláda je obecné označení pro jednu z populárních sladkostí. Její složení se může mezi jednotlivými druhy lišit. Obecně je škodlivý zejména její vysoký obsah tuku a cukrů.
Když se mluví o riziku otravy, hovoří se v souvislosti s čokoládou o theobrominu, to je alkaloid obsažený v kakaovém prážku. LD50 (to je dávka, po které umře 50% pokusných objektů) je u něj 1 000 mg na kilogram hmotnosti. Testy však nejsou prováděny na lidech, ale na pokusných zvířatech.
Obsah theobrominu je různých čokoládách různý. Kakaový prášek obsahuje 108 mg (2,16 %) theobrominu na polévkovou lžíci (5 g) prášku. Existuje ovšem i prášek s větší koncentrací theobrominu, i více než 10 %. Čokoláda obsahuje 0,5-2,7 % theobrominu, bílá čokoláda ovšem jen stopová množství. zdroj zde
Podařilo se mi najít článek, byť není příliš odborný, který se touto otázkou zabývá velmi podrobně, najdete ho zde. Je z něj zřejmé, že dříve, než se otrávíte čokoládou, se pozvracíte z množství snězené čokolády.
Snad tedy alespoň takto.
S pozdravem,
Gabriela Minařík.
Zpět