fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Lexaurin

Tynka

Dobrý den

Jak dlouho se drží v krvi lexaurin po požití jedné piluky 1,5 mg

Děkuji Kristýna

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, Tynko,

 

napsala jste do dotazu jednu větu. Chápu, že se ptáte z nějakého důvodu, přesto budu moc ráda, když byste mi napsala víc. Neumím si představit situaci, kdy by člověk jednorázově užil 1.5mg lexaurinu. A zajímal by mne i důvod, proč takovou informaci potřebujete. Budu moc ráda, když mi třeba i ve skryté poznámce, díky které bude dotaz dostupný jen vám, napíšete víc.

 

Ale abych vám na dotaz odpověděla ... u vylučování léků z těla se mluví o tzv. eliminačním poločasu, to je doba, za kterou tělo zvládne vyloučit polovinu užitého léku, resp. účinné látky. Tento údaj se sleduje i z toho důvodu, aby bylo jasné, kdy má člověk užít další lék tak, aby měl potřebnou hladinu léku po celou dobu léčby. Z toho důvodu je pak ideální užívat léky v přesný čas, v intervalu, jaký stanoví lékař. U Lexaurinu se tento poločas eliminace pohybuje kolem 12 hodin (8-20 hodin, v závislosti na různých okolnostech se údaj u konkrétního člověka může výrazně lišit (metabolismus, stravování, věk, další užívané preparáty, stres apod.)). Za dalších 12 hodin se tato polovina sníží o polovinu poloviny ... a takto můžete dojít k tomu, že zhruba po třech dnech (v ideálním případě) bude hladina léku už opravdu velmi malá. Stačí to takto?

 

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko