fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Závislý manžel

XOXO

Krásný den. Minulý týden jsem měla podezření, teď už je to jistota. Manžel je závislý a navyšuje dluhy. Chce s tím přestat. Ovšem stejná situace byla před 3 lety a zase se opakuje. Máme zázemí, práci, finančně to zvládáme,přesto na úkor rodiny užívá a tvrdí "že mu je dobře". Prosím, poraďte, nevím, jestli dát ještě šanci nebo žít v manželství, kde už není důvěra, jistota. Máme dceru 4 roky. Manžel samozřejmě prosí o odpuštění, ale já mám prázdno... prosím, poraďte jen ze své zkušenosti s klienty. Děkuji mnohokrát

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den.

 

Děkuji vám za váš dotaz i upřímnost a otevřenost, se kterou se na naši poradnu obracíte.

Píšete, že s tím manžel chce přestat. Mluvil i o konkrétních krocích? Věřím, že je sám přesvědčený o tom, že chce přestat brát, ale občas od myšlenky k samostatné aktivitě to trvá delší čas. Nevím, jak tuto situaci řešil před třemi lety, ale zřejmě bych očekávala, že bude vyhledávat odbornou pomoc. Vzhledem k tomu, že se situace opakuje a co mi přijde více alarmující sdělení " že mu je dobře". To pak může být obtížné najít motivaci k abstinenci. Jeho motivace k léčbě je však zásadní, bez toho se nic nezmění. Vždycky to tedy nakonec bude o jeho vůli a jeho rozhodnutí.

 

Pro Vás je pak důležité se postarat o své a dceřino bezpečí, a nastavit pravidla tak, abyste byla pokud možno v klidu a partnerův život neřídil život Váš. Samosebou nejspíš nezajistíte úplně všechny možné rizikové situace. Důležité je si však říci, co pro Vás je ještě přijatelné a co už ne. Někdy je obtížné udělat rozhodnutí  sama pro sebe. Můžete však využít odbornou pomoc v zařízeních pro osoby blízké uživatelům návykových látek. Zde si můžete srovnat své myšlenky, mluvit o všem otevřeně a získat informace o možnostech pro sebe i manžela. Na konzultaci můžete přijít sama, ale dá se domluvit i společná návštěva s manželem, pokud projeví zájem. 


Doporučuji Vám zavolat do nejbližšího zařízení, které poskytuje bezplatnou podporu a poradenské konzultace partnerům uživatelů návykových látek a domluvit si termín Vaší návštěvy.

  

Pokud jste z Prahy, nebo okolí, můžete se objednat do naší specializované Poradny pro rodiče, partnery a osoby blízké:


Poradna pro rodiče, partnery a osoby blízké SANANIM

Žitná 1574/51
110 00 Praha 1
Mobil: +420 739 268 527
E-mail: rodice@sananim.cz
Web: http://www.sananim.cz/o-nas-1/poradna-pro-rodice-ppr.html Otev��t odkaz v novďż˝m oknďż˝

 

Jinak napište ve kterém, nebo poblíž kterého většího města bydlíte, rádi Vám potřebné kontakty na bezplatné služby v dosahu, kterých lze využít i anonymně, obratem pošleme.

Budu ráda, když mi napíšete, jak se situace vyvíjí.

 

S pozdravem a přáním hodně sil a trpělivosti.

HS

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko