fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Drogy pervitin

Kurinka

Dobry den prosimvas beru us 20 let pervitin kourim to ldyz prestanu brat .muzu stoho onemocnit dekuni

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás, Kurinko,

 

předně vám chci pogratulovat k rozhodnutí pervitin po tak dlouhé době vysadit! To není jen tak! Takže: gratuluju!

 

Nicméně jestli 20 let kouříte pervitin, nejspíš vám po vysazení úplně dobře nebude. Určitě né psychicky, dost možná se k tomu postupně přidají i nějaké další fyzické potíže - mohou to být jen bolest hlavy, nespavost, nebo naopak únava a vyčerpání, náladovost, nerudnost a agresivita, ale třeba i teplota, bolest kloubů, žaludku, zubů apod. U mnohaletých intenzivních uživatelů to vnímám často tak, že je droga do určité míry "konzervuje", tělo je nonstop v pohotovosti nebo hlubokém odpočinku. S vysazením se pak často dostavují takové ty obyčejné stesky a bolesti zad, zubů, které prostě dlouho zůstávaly pod účinky drogy skryté, bylo snadné je přehlídnout.

 

I proto by stálo za úvahu vysazovat pod lékařským dohledem, abyste měl jistotu, že pokud by se něco dělo, dostane se vám pomoci. Uvažoval jste o možnosti vysazovat na detoxu?

 

Vím o příbězích, kdy lidé vysadili pervitin v domácích podmínkách, s pomocí nebo i sami, nicméně vždy je potřeba brát v úvahu zdravotní stav - fyzický i psychický, věk, dobu a intenzitu užívání, předchozí zkušenosti s vysazováním atd. Roli může hrát i rodinná situace, pracovní (možnost dovolené?, práce se stroji, řízení aut), ale třeba i nutnost řízení auta, riziko odebrání řidičského průkazu, ztráty práce atd. Není od věci vše dopředu dobře naplánovat, připravit se na to, co může přijít tak, abyste věděl, do čeho jdete.

 

 

Obecně by neměl být syndrom z vysazení pervitinu život ohrožující, ale přesto se vám za to nikdo nezaručí. Nemalou roli hraje i vaše očekávání toho, jak bude vysazení probíhat. Podpora a pomoc, kterou si dovedete zajistit, prostředí a podmínky za jakých vysazujete. A znovu opakuji, že není od věci požádat v takové chvíli i o odbornou pomoc, zajít do kontaktního centra, k lékaři, psychiatrovi, jít na detox. Co vy na to?

 

A co pak? Co až to nejhorší odezní? Máte představu, jak budete fungovat, co budete dělat, až přijdou chutě? Máte plány na následující dny a týdny? Změníte i další věci? Někdy je to docela dobrá příležitost. Možná by nebylo od věci si o celém plánu promluvit víc osobně třeba s někým z pracovníků kontaktního centra, co si o tom myslíte?

 

Pokud by vás některá z možností oslovila a chtěl byste kontakty, napište, která větší města jsou vám dobře dostupnná, poslala bych kontakty.

 

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko