fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

onemocneni dasni

djzcut5629

Dobrý den, chci se zeptat jaký byl měl pervitin vliv na dásně pokud by se střetly přímo?
(uživatel by nepoužil kapsy)
Nejake onemocneni dásní?

Odpověděl: Amrit Sen

Zdravím Vás, 

 

díky za důvěru. Pervitin dráždí sliznice i dásně a při častějším, nebo pravidelném užívání je poškozuje. Záležet může i na dalších okolnostech, pervitin nezřídka obsahuje kyslinu chlorovodíkovou, nebo další chemické zbytky z výroby a často ředěn nejrůznějšími látkami, které dásním a sliznicím také neprospívají.

 

Lidé, kteří mají predispozice například k paradentóze, jsou tak ohroženi potížemi dvojnásob. Nejspíš víte, nebo jste si všiml, že mezi nejzřetelnější zdravotní poškození lidí, kteří užívají návykové látky, pervitin nevyjímaje, patří právě kazivost, vypadávání zubů a paradentóza, kterou jsou zasaženy právě dásně.

 

Pokud se ptáte na jednorázové užití, pokud pervitin díky nedostatečnému čištění a dosušení neobsahoval příliš solnice (HCL, kyseliny chlorovodíkové), měly by to Vaše dásně bez potíží přežít.

 

Tím chci říci, že pokud pervitin užíváte perorálně (například rozpuštěný ve vodě) je riziko poškození dásní minimální, v kapslích dokonce žádné. Pokud ho prostě nasypete do úst a zapijete, je to horší, stejně, jako když pervitin šňupnete, pak škodíte sliznicím, včetně dásní, na které se část dávky dostane přes nosohltan.

 

Proč se ptáte, máte nějakou neblahou zkušenost, nebo rizikové dispozice?

 

Hezky zpracované "klady" i zápory pervitinu má web pražského Prev-centra:

https://www.prevcentrum.cz/informace-o-drogach/pervitin/

 

Přeji Vám vše dobré, buďte na sebe opatrný,

Amrit Sen.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko