fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Drogy

Snedulka

Dobrý den omlouvám se že vás obtěžují ale chtěla jsem se zeptat, bývalý přítel od mé dcerky bere drogy, a je dost agresivní už nejednou ohrožoval nožem, macetou bejsbolovou palkou, pokaždé jak si dá tak ohrožuje 3 rodiny, a hlavně tam kde jsou jeho děti a nevíme si rády, policie pokaždé řekne že je to přestupek a nechají ho tak, on řekne že se chce léčit a potom že ne, můžete prosím poradit jak to máme udělat, už si nevíme rady a taky bych ráda, kdyby děti měli pěkně vánoce a ne že se ho boji a brečí, ta jedna dcerka chodí už k psichologovi, moc vás prosím jak to máme udělat ať se léčí a nebere ty drogy, a taky ať ty děti nevydi toho otce z drogovaneho děkuji moc

Odpověděl: Marie Saudková

 

Dobrý den, 

 

děkujeme vám za dotaz - vůbec se nemáte proč omlouvat. Jsme tady proto, abychom vaše dotazy vyřizovali.

Situace, kterou popisujete, rozhodně není jednoduchá. Policie bohužel často může zasáhnout teprve až potom, kdy k násilnému jednání dojde. Poté mají možnost vykázat pachatele třeba i z místa bydliště. Na toto téma v naší poradně bohužel nejsme odborníci, a proto bych vás odkázala na níže uvedenou bezplatnou právní poradnu v Praze. Pokud to máte daleko, můžete je kontaktovat také telefonicky, nebo mailem, případně poradnou na jejich webu, jako zde u nás, odkaz níže.

 

Právní poradna ANO

Adresa: Koněvova 1929, 130 00 Praha 3-Žižkov

Telefon222 582 932

ppano@asociace.org 

https://poradna.asociace.org/webova-poradna/

 

V případě, že jsou svědky nebo obětmi takového chování děti, bylo by dobré abyste se jako rodina obrátili na OSPOD. OSOD je Odbor Sociálně Právní Ochrany Dětí a sídlí na každém Obecním nebo městském úřadě. Případně v každém větším městě. OSPOD by měl určitě vědět, že některý rodič bere drogy, případně, že vystavuje své děti psychickému násilí. OSPOD celou věc prošetří a poté se může obrátit na soud a navrhnout například soudní zákaz styku s dítětem, dokud se chování rodiče neupraví. Určitě bych vám doporučila, pokud budete cokoliv hlásit na policii, abyste si o tom vyžádali zápis - kdyby to byl jen záznam o přestupku proti občanskému soužití. 

 

Pokud bývalý partner vaší dcery bere drogy, vy sami s tím bohužel nic neuděláte. Pokud se on sám (třeba kvůli dětem) nerozhodne přestat, nemůže ho nikdo přinutit k abstinenci. Pokud by pod vlivem návykové látky spáchal nějaký trestný čin, může ho soud (jako dodatek k trestu) poslat na soudem nařízenou ochrannou léčbu. Pokud ale dotyčná osoba nechce abstinovat, bývá taková léčba naprosto neúčinná.

 

Snažte se raději ochránit děti a svou rodinu,

přeji vám hodně štěstí a klidné nadcházející svátky. 

 

Za Drogovou poradnu

Marie Saudková

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko