fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Kamarádka čeká miminko...

tojejedno

Dobrý den,

předem se moc omlouvám, že se sem můj dotaz jaksi nehodí a předem děkuji za odpověď. Mám kamarádku, která otěhotněla, ale "nechtěně".....

Odpověděl: Anna Novotná

 

Dobrý den, tojejedno,

 

díky moc za Váš dotaz a neomlouvejte se, dotaz sem k nám úplně patří :-)

 

To, jak se konkrétně situace Vaší kamarádky bude vyvíjet, bohužel nedokážu přesně odhadnout. K jejímu zhodnocení bychom potřebovali více informací a ideálně osobní kontakt s Vaší kamarádkou.  

 

Je pravdou, že pokud do porodnice nastoupí žena, která nebyla v pravidelném kontaktu s těhotenskou poradnou, může to být pro porodnici varovný signál. Je možné, že Vaši kamarádku tedy u porodu otestují, případně otestují smolku (první stolice) novorozence. V případě, že bude odhalena přítomnost návykových látek v těle matky či novorozence, je kontaktován OSPOD, tedy orgán sociálně právní ochrany dítěte a ten řeší situaci dále (navštíví matku a zjišťuje její celkovou situaci). To, k jakému závěru pak dospěje, je závislé na výsledku tohoto celkového sociálního šetření (zda má matka vyhovující zázemí, zda má rodinu, která je možná vypomoci atd.). Možností má OSPOD hned několik - může nařídit spolupráci s protidrogovým zařízením a dítě nechat v péči matce například se stanoveným dohledem; může dítě předat do péče jiné osoby v rodině; může předat dítě do pěstounské péče na přechodnou dobu do doby, než se matky situace stabilizuje atd....Jistotu v tom, že jí bude dítěte po porodu ponecháno, Vám tedy nemůžu dát. Ideální by, ze strany Vaší kamarádky, bylo, navázat se na některou z adiktologických služeb a svou situaci s nimi ještě před porodem řešit. 

 

Pokud je Vaše kamarádka z Prahy (což tak z dotazu vypadá), můžete jí doporučit paní Ilonu Preslovou z Centra komplexní péče SANANIM. Paní Preslová již řadu let pomáhá rodičům se zkušeností s užíváním drog. Mohla by Vaší kamarádce osvětlit, co jí po porodu pravděpodobně čeká a také předat informace o možnostech podpory - léčby atd.

 

Centrum komplexní péče, SANANIM

http://www.sananim.cz/o-nas-1/centrum-komplexni-pece-o-dite-a-rodinu-ckp.html

roh ulic Janovského a Šternberkova, Praha 7

pevná linka: +420 220 80 31 30

mobil: +420 702 036 237

email: pece.dite@sananim.cz

 

Více informací k rodičovství a užívání drog můžete nalézt zde:

http://www.mamaadrogy.cz/

 

 

Přeji, ať se kamarádce i Vám daří!

 

Za Drogovou poradnu

Andula Novotná

 

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko