fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Date si vedle

Robi 30

Dobrý den nevìm chtěl sem se zeptat můj kámoš je závislej na Pervitinu pìcha si do žil a dal si to vedle co se mu může stát nateklo mu to žìla ùplně tvrdá mohli bi ste mi poradit prosìm děkuji.

Odpověděl: Nikol Spůrová

Dobrý den, Robi 30,

 

děkujeme za dotaz. Chápu, že máte o kamaráda obavu. Bohužel takto na dálku nejsme schopni stav Vašeho kamaráda adekvátně posoudit.


Bylo by vhodné, pokud nechce jít k lékaři, aby zašel alespoň do Kontaktního centra pro uživatele drog a žílu pracovníkům ukázal. Ti mu místo ošetří nebo alespoň nasměrují, jak by měl dál postupovat. Dokonce mu i poradí, jak příště aplikovat bezpečněji, aby do budoucna další výskyt těchto komplikací minimalizoval. Může zde také dostat sterilní pomůcky k aplikaci. Kontaktní centrum může navštívit zcela anonymně a bezplatně, takže se není čeho bát. V rámci navázání kontaktu pracovníkymůže také zmapovat svou motivaci k užívání pervitinu a třeba časem i změní svůj postoj k užívání drog.


Napíšu Vám zde alespoň obecné informace, co dělat při aplikaci mimo žílu. Projevem aplikace mimo žílu být otok v místě vpichu, prosáknutí, pálení, bolest a vznik zánětlivé reakce v místě vpichu, může se také vytvořit hematom nebo alergická reakce. Je zde riziko vzniku abscesu nebo rozvoji flegmóny. Někdy může být rozvoj velmi rychlý. Riziko celkového zánětu a sepse organismu je vždy. Rozsah potíží je dán složením léku a může dojít až k nekróze tkáně. Pervitin a jeho složení, příměsi nejsou určeny k aplikaci do žíly, často jsou nesterilně zpracovány a uchovávány. Tedy vždy je možný výskyt bakterií už v samotné látce. Jestliže dojde k aplikaci mimo žílu, zpočátku postačí studený obklad. Zánětlivou reakci je možné ošetřit Heparoidem nebo Ibalginem duo effect. V závažnějších případech je potřeba chirurgické ošetření.


Jestli se kamarádovi nechce nikam jít, můžete ho podpořit tím, že ho do Kontaktního centra doprovodíte.


Pokud nevíte, kam u Vás zajít, napište města, která máte v dosahu. Ráda zašlu kontakt.

 

Stačí takto?


S pozdravem,
Nikol Spůrová

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko