fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

jak se projevuje schizofrenie

dejvak

zajímaly by mě veškeré příznaky a průvodní znaky schizofrenie.bojím se že se mi začíná rozjíždět

Odpověděl: Jakub Minařík

Tady máte základní symptomatologii. Nejsem si ale jist, že vám to bude něco platné. Zkuste raději popsat své obtíže, myslím, zkusím vám s tím poradit: J
a) Slyšení vlastních myšlenek, vkládání nebo odnímání myšlenek, vysílání myšlenek.
b) Bludy kontrolovanosti, ovlivňování nebo prožitky pasivity, kterém se vztahují k pohybům těla nebo končetin nebo určitým myšlenkám, jednání nebo cítění. Bludné vnímání.(Blud je kvalitativní porucha myšlení charakterizovaná mylným obsahem, nesprávnými úsudky a chorobným přesvědčením (pocitem pravdivé jistoty), které nelze rozumovými nebo praktickými důkazy vyvrátit nebo korigovat)
c) Halucinace hlasů, které komentují chování závislého nebo o něm mezi sebou rozmlouvají.
d) Trvalé bludy, které jsou v dané kultuře nepatřičné a nepřijatelné jako například absurdní náboženská nebo politická identita, nadlidské síly nebo schopnosti (ovlivňovat počasí, spojovat se s mimozemskými civilizacemi a podobně).
e) Katatonní projevy (vzrušenost, strnulá pozice nebo negativismus).
f) "Negativní" příznaky jako výrazná apatie, chudost řeči, oploštění nebo nepřiléhavost emočních reakcí, sociální stažení.
g) Výrazné a nápadné kvalitativní změny v osobním chování jako je ztráta zájmů, bezcílnost, nečinnost, ztráta vztahu k okolí.
Za potvrzení diagnózy se považuje přítomnost alespoň jednoho naprosto jasného příznaku ze skupin a)-d) nebo dvou příznaků ze skupin e)-g) po většinu období jednoho měsíce nebo déle. Takto postižený jedinec je nebezpečný sobě kvůli zvýšenému riziku sebevražedného jednání, ale i svému okolí, protože chybně vnímá realitu a tak i agresivita jeho chování nemusí odpovídat vyvolávajícímu podnětu.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko