fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Pervitin

Chtěla bych vědět jak poznám,že jsem závislá,když si sem tam píchnu.Před tím dva měsíce jsem šnupala spolu s perníkem i koks.

Odpověděl: Bára Orlíková

Mohla bych vám popsat, jaké znaky by mělo vaše užívání drog vykazovat, aby to bylo podle Mezinárodní klasifikace nemocí považováno za závislost. Zjednodušeně - pokud splňujete alespoň tři z těchto kritérií -a) velmi silná touha užívat drogu b) potíže v kontrole užívání látky, pokud jde o začátek a ukončení užívání drogy nebo její množství c) tělesné abstinenční příznaky při vysazení drogy d) zvyšování dávek pro dosažení stejného účinku e) zanedbávání ostatních zájmů a povinností ve prospěch užívání drogy nebo pro zotavení se z jejích účinků f) pokračování v užívání přes jasný důkaz zjevně škodlivých následků. Záleží jen tom, jestli si to vůbec sama jste schopná připustit. Z toho, co poskytujete ve svém dotazu za informace, vám moc konkrétně odpovědět nemůžu. Nevím totiž, co to znamená sem tam si píchnout. Ani mi z toho úplně nevyplývá, jak dlouho a v jaké intenzitě berete. Možná by stálo za to se upřímně zamyslet nad tím, jak to vlastně s užíváním drog máte, jak často a co berete, a na svoji otázku si odpovíte sama. (p. s. člověk se většinou ptá na to, zda je skutečně závislý právě v okamžiku, kdy to začíná pociťovat a má snahu se ujistit o tom, že to možná ještě tak není). Pokud vám tahle odpověď nestačí, ptejte se dál, jsme vám k dispozici :-)

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko