fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Kodein

Kamil

Zneuzivam leky ktere obsahuji kodein asi 5 let a mam problem prestat.Co by jste mi mohly doporucit.Ziji delsi dobu v zahranici.Dekuji Kamil

Odpověděl: Martin Hulík

Nejvhodnější by bylo obrátit se na lékaře - psychiatra, který by vám pomohl detoxifikací. Obzvlášť pokud berete kodein ve vyšších dávkách. Detox lze provést i ambulantně. Zda to bude s podporou léků nebo bez, záleží na doporučení lékaře, ale i na vašem rozhodnutí. V případě neúspěchu v ambulantních podmínkách existuje možnost ústavního detoxu - to by trvalo asi týden. I pak bude vhodné někam docházet a podpořit tak abstinenci.
Pokud jsou pro vás tyto služby v cizině nedostupné, můžete to zkusit i sám (za předpokladu, že nejste na příliš vysokých dávkách a nemáte výraznější zdravotní problémy). Bezpečnější by bylo postupně snižovat dávku a několik dní ji držet na nižší hladině. Až nebudete pociťovat žádné fyzické potíže, můžete opět snížit a opět několik dní držet. Tak až na nulu. Tento postup ale vyžaduje velkou disciplínu a v praxi často selhává. Důležité je necpat do sebe žádné jiné léky (a když, tak jen po dohodě s lékařem, který má úplné informace o vašem stavu). Zásadní je úplná abstinence od alkoholu, marihuany a jakýchkoliv dalších drog. Pro zmírnění potíží se spánkem si kupte meduňku, hodně pijte, jezte ovoce a zeleninu, vitamíny pomůžou. Vitamín C můžete i ve vyšších dávkách, ostatní podle doporučeného dávkování. Z bylinných preparátů je pro detoxikaci vhodná třezalka nebo juka (ne obojí zároveň).
Je taky dobré vědět, že po přechodu na nižší dávku nebo po úplném odabstinování vám klesne tolerance a při užití dávky, na kterou jste teď zvyklý, byste se mohl předávkovat. Při komplikacích neváhejte obrátit se na lékaře.
Po odabstinování a v prvních měsících abstinence můžete očekávat různě silné chutě na kodein. Je třeba je zvládnout, protože i jednorázové selhání může znamenat rychlý rozjezd. Ke zvládnutí chutí a k podpoře fungování bez drog (po 5 letech braní si člověk bez drogy připadá, jako by člověk přistál na měsíci) je dobré využít služeb nějakého terapeutického programu, individuální nebo skupinovou formou (a zlikvidovat všechny návykové léky, které máte v dosahu). Držím palce.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko