fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Prosím pomozte

Petr

Zjistil jsem, že můj starší bratr je drogový dealer. Podivně často začal chodit do mrazáku a mezi potravu ukládal podivné "balíčky", zabalené v několika dalších igelitových sáčcích. Jde o tvrdé drogy! Rodiče o problému vědí, ale bojí se cokoli řešit, bratr má silné násilnické sklony. Rád bych tuto situaci nějakým způsobem vyřešil, takhle se už nedá žít!!! S bratrem se mluvit také nedá! Odsypal jsem si trochu z obsahu jednoho ze sáčků, teď nevím co dál dělat... Přímo na policii se mi jít nechce, nevěřím "anonymitě". Kdyby bratr přišel na to, že jsem ho udal já, nejspíš by mě zabil!!! A když půjde sedět, tak skončí stejně jako "malá ryba" v "chládku" jen na pár let, né-li měsíců. Rodiče doufají, že se celá situace časem pomalu zlepší, ale mě se nezdá, že by se něco zlepšovalo! Nemůžu už jen tak nečinně čekat, mít tohle svinstvo v domě a pořád se jen bát, co dalšího bratr vyvede! Prosím PORAĎTE, co mám dělat?!

Odpověděl: Bára Orlíková

Na základě dotazu takto přes poradnu Vám asi neposkytnu okamžitě nějakou konkrétní radu. Ale můžete se obrátit na Právní poradnu A. N. O., kde poskytují právní pomoc lidem, kteří se v souvislosti s užíváním drog dostali do právních potíží a jejich příbuzným a blízkým. Myslím, že případ, který popisujete, do naší náplně práce spadá. Pro tuto právní poradnu pracují dvě kolegyně - právničky, a mohl byste s nimi tuto kauzu zkonzultovat. Informace se nikam dál nedostanou, jsou chráněné advokátním tajemstvím, tedy nemusíte mít obavy, že bychom je poskytli policii nebo kamkoli jinam. Mohl byste se poradit o tom, jaký by byl v tuto chvíli s ohledem na všechny aspekty situace, nejlepší postup. Pokud bratr zároveň drogy bere, což z Vašeho dotazu přímo nevyplývá, tak to bude komplikované a rozhodně se to nebude samo od sebe postupně zlepšovat, jak doufají Vaši rodiče. Spíš se zvyšuje riziko, že průšvihy budou jen intenzivnější a navíc může dojít k tomu, že na věc přijde policie a rodina z toho může mít potíže, pokud se zjistí, že o tom celá domácnost věděla. Jen mě ještě napadá - přijde mi sice zvláštní, že bratr schovává drogy do lednice před očima všech členů rodiny a i tedy místo, kde je uchovává, mi připadá poměrně netypické - jestli máte tušení, co je to za drogy, pokud uvádíte, že se jedná o tvrdé drogy? Jestliže disponujete tím vzorkem, tak je možné zanést tento vzorek na testování do Toxikologické laboratoře (ovšem test bude stát pravděpodobně dost peněz), Na Bojišti 3, 120 00 Praha 2, tel.: 224 911 267. Kontakt na právní poradnu je Koněvova 95, Praha 3, tel 222 582 932, mail ppano@asociace.org.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko