fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

co ted..

kebs

Mam mensi problem,byl jsem na vikend u me prytelkyne,bavil jsem se s jejim bratrem,kouril jsem marihuanu,snazil jsem se tim tajit. prytelkyne bratr nejspis ale travu,co jsem mel u sebe ukradl,potom ji prinesl do skoly a pruser byl na svete..potom vse svedl na me,ze jsem mu to dal atd.zacala se o to zajimat polcie,udelala prohlidku,nasla u nej tu travu.privolali me na vysclech,pod natlakem,ze mi sdeli obvineni z 3. odstavce,pokud se pry nepriznam(neni k cemu) jsem do vypovedi uvedl,ze budu muset platit hrozny palky za pravnika(neni mi 18) atd.,no proste ze kdyz reknu,ze jsem mu to dal,tak mi sdeli obvineni pouze z 1.odstavce drog zakona.do vypovedi jsem tedy uvedl,ze si ji vzal ode me,sam,ze toho lituji,atd. Pujdu sedet ? popripade jaky alternativni trest mi hrozi? Mohu dostat trebna nejake prace?da se nejak prokazat,ze jsem byl 1 policistou napaden? a popripade co mam delat...najmout obhajce,atd..prosim poradte mi...dekuji..

Odpověděl: Bára Orlíková

Vypadá to na docela složitou záležitost a není možné Vám na všechny Vaše otázky odpovědět prostřednictvím této poradny přes internet. Pokud byste to chtěl zkonzultovat s právníkem, můžete se obrátit na Právní poradnu A. N. O., kde nabízejí bezplatnou právní pomoc lidem, kteří se dostali do právních potíží v souvislosti s užíváním drog (Koněvova 95, Praha 3, tel 222 582 932, mail ppano@asociace.org). Kolegyně právničky - advokátky mohou i zastupovat klienty v soudních řízeních. Jestliže jste mladistvý, tak pokud Vám přijde "sdělení obvinění" z trestného činu (předpokládám, že jde o § 187 trestního zákona), tak obhájce mít ze zákona musíte stejně povinně - a tady to bohužel vypadá, že na zahájení trestního stíhání dojde, takže je lepší začít jednat hned. Pokud jste z Prahy, tak můžete hned zavolat (pracuji pro Právní poradnu také, byť nejsem právník, ale psycholog, ale můžete se tedy dnes obrátit přímo na mně) a objednat se na konzultaci. Pokud nejste z Prahy nebo pro Vás Praha není dostupná, můžete zavolat zítra odpoledne a zkusit situaci zkonzultovat s kolegyní advokátkou Mgr. Hanou Gajdošíkovou aspoň po telefonu a ona by Vám mohla doporučit nejvhodnější postup. Případně můžete poslat nějaké bližší informace mailem a pokusit se poradit aspoň po mailu. Zkuste nepanikařit, ono to nakonec nebude tak horké, jak to vypadá. Mám za to, že trest odnětí svobody Vám nehrozí, v nejhorším případě dojde na alternativní trest (tj. podmínka nebo obecně prospěšné práce). Ale za určitých podmínek může dojít i k podmínečnému zastavení trestního řízení nebo jiným možnostem, ale to už je na tuto stručnou odpověď moc složité na vysvětlování. Ohledně toho nepřiměřeného nátlaku a napadení policistou se musíme poradit, zda se s tím dá něco dělat. Nicméně mohu Vás uklidnit, že pokud jste podával výpověď v rámci tzv. "podání vysvětlení", tak k této prvotní výpovědi, která se koná ještě před sdělením obvinění /tedy zahájením trestního stíhání/ soud nepřihlíží a můžete ji po konzultaci s advokátem změnit tak, jak to ve skutečnosti bylo a nepřiznávat se tedy k něčemu, co se stalo bez Vašeho vědomí. No, zavolejte, probereme to - bylo by hloupé, kdybyste se dostal do většího průseru, než je nezbytně nutné a sám s tím člověk bez právního vzdělání moc nehne.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko