fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Návrat z léčebny

Jana

Synovi je 17let.Experimentoval s drogami(marihuana několikrát denně po mnoho měsíců,LSD,lysohlávky a před prázdninami zkoušel i kokain a pervitin).Opakovaně doma kradl. Že se jedná o drogy mi bohužel došlo až koncem školního roku,kdy vykradl domácí trezor a odcizil veškeré zlato.Do té doby jsme si bohužel namlouvali,že se jedná o pubertu a byli jsme zdrceni a přesvědčeni,že jsme vychovali bezcitného,agresivního grázla a nedovedli jsme to pochopit.Dřív byl velmi citlivý,výborný ve sportu ,pracovitý a ochotný.Jeho chování se začalo rapidně měnit.Podnikla jsem všemožné kroky a během týdne syn nastoupil na detox do nemocnice Pod Petřínem a zhruba po 10 dnech byl umístěn do zařízení následné péče v Kladně.Koncem srpna zvládl doklasifikační zkoušky z 9 předmětů(samozřejmě do školy téměř přestal chodit) a nyní dojíždí z tohoto zařízení do školy.Změnil se k nepoznání a mám z toho obrovskou radost.Syn je doslova uchvácen,že mu nyní "funguje mozek" a je plný elánu a má plno plánů do budoucna bez drog.Chce si udělat řidičák,dodělat školu a vůbec žít prostě normální život.Těší se domů,stále se omlouvá a minulosti litujeZa to vše děkuji terapeutům.Já se snažím maximálně při léčbě spolupracovat,docházím na rodinnou terapii a v pátek odjíždíme na týdenní rodinnou terapii s dětmi a ostatními rodiči.Mám však obrovský problém s manželem, který celou situaci se synem psychicky nezvládl.Po dlouhých problémech se synovým chováním vše vyvrcholilo právě odcizením zlata.Manželovi nejde o finanční ztrátu,ale jednalo se o památku po manželově matce,která zemřela před 2 lety.Manžel tvrdí,že se v něm cosi zlomilo a nedokáže se s tím vyrovnat.Syna vidět nechce,protože říká,že se nedokáže ovládnout a má strach,že by mu fyzicky ublížil.Prý k němu nic necítí jen nenávist.Říká,že tomu sám nerozumí,ale není schopen to změnit.Dnes snad navštíví synovu terapeutku,která ho o návštěvu poprosila.Mám k ní obrovskou důvěru, ale z manžela mám strach. Je nutné aby se syn mohl vrátit do fungující rodiny(máme ještě mladšího syna 12 let).Už jste se s takovou situací setkal?Myslíte,že máme ještě šanci, že se manžel dokáže s tímto problémem vyrovnat a žít normálně dál alespoň přibližně jako před tím?

Odpověděl: Jakub Minařík

Myslím, že by manžel měl navštívit psychiatra, psychologa, nebo psychoterapeuta, návštěva synovi terapeutky je také dobrý start. Kdyby ona sama mu nenabídla nějakou alternativu dalšího postupu, tak se klidně ozvěte, zkusíme něco společně vymyslet. Myslím, že je velmi pravděpodobné, že se to manželovi v hlavě nakonec nějak porovná. To co píšete, se někdy stává, ale většinou se opravdu vrátí někam k normě. Asi je důležité, aby manžel na tom aktivně pracoval.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko