fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

jak vyzrát na schizofrenii...

klubber

Zdravím, hezký den! Zajímalo by mě, jen tak mimochodem, dá se nějak předcházet vzniku schizofrenie, myslím tím psychicky? (Chápu, že je to asi dost těžká otázka, ale budu rád když se na ní pokusíte odpovědět. Nikdo není vševědoucí.) Chápu, že je to velmi relativní a především ovlivněné faktory jako drogy, vrozené dispozice, vliv okolí apod. Např. má silně pragmaticky uvažující člověk větší "šanci", že se tato nemoc u něj nevyskytne?

Odpověděl: Jakub Minařík

Schizofrenie je onemocnění s tak složitou etiologií, průběhem, nejasnými příčinami, ..., že se na vaši otázku fakt asi nedá odpovědět. Dobré doporučení je nebrat drogy, hlavně ze skupiny halucinogenů, nevystavovat se přílišnému stresu a zdravý životní styl. A naučit se radovat ze světa, i maličkostí, ... Je to obecně prevence duševních poruch. Jinak zvýšenou pravděpodobnost onemocnění mají ti, kteří mají onemocnění schizofranií mezi nejbližšími rodinnými příslušníky.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko