fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

podání vysvětlení

stromokaz

Může kriminální policie vyslýchat žáka 6. třídy zákl. školy ve škole aniž by se to rodiče dozvěděli a nepodat o tom informace rodičům?

Odpověděl: Bára Orlíková

Po konzultaci s kolegyní Mgr. Hanou Gajdošíkovou, advokátkou, z Právní poradny A. N. O.: "Z Vašeho dotazu bohužel není patrné, co bylo důvodem výslechu dítěte, takže nelze odpovědět tak, zda bylo nutné Vás o tom vyrozumět předem či nikoli, neboť tato okolnost by souvisela s předmětem výpovědi dítěte. Obvykle je výslech dítěte prováděn za účasti pedagoga nebo jiné osoby, která má zkušenost s výchovou dětí (míněno odborník). Podstatnou roli při výběru těchto osob hraje věc, o níž má dítě vypovídat (do jaké míry může výslech s ohledem na věk dítěte nepříznivě ovlivnit jeho vývoj). Přítomnost rodičů při výslechu nebývá příliš žádoucí, a to z důvodu zábran dítěte spontánně vypovídat. Nicméně předpokládala bych, v souvislosti s touto situací, spolupráci (oznámení) ze strany školy. Bližší informace Vám s ohledem na obecnost dotazu nemůžeme poskytnout. Nelze vyloučit, že výslech dítěte byl tzv. neodkladným úkonem, o němž se předem nevyrozumívají ani dospělé osoby." Pokud byste chtěli osvětlit tuto záležitost více, můžete se obrátit přímo na Právní poradnu A. N. O., kontakt najdete na těchto stránkách v kolonce "právní poradna".

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko