fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

problem s distribuci marihuany

mely

Dobry den, je mi 22 let a dlouhodobe pracuji v Nizozemi v oblasti socialni pece. Uzivani marihuany je zde, jak je Vam jiste znamo, legalni. Poslala jsem kamaradce (22 let, studentka ekonomie)do CR v obalce jednoho jointa a misto dopisu s ,,darkem" ji prislo predvolani na vysetrovaci odeleni celniho uradu, kde ma podat vysvetleni ohledne podezreni z prestoupeni zakona o vyrobe a drzeni omamnych latek.Vzhledem, je jsem ji neposlala mnozstvi vetsi nez male, ji podle meho nazoru nic nehrozi, ale obavam se, ze mne hrozi obvineni z distribuce omamnych latek. Rada bych vedela, co mohu ocekavat. Dekuji za odpoved. M.

Odpověděl: Bára Orlíková

No, v prvé řadě - ani v Nizozemí není vše, co se týče marihuany, legální. Můžete si ji sice bez větších potíží v této zemi koupit, pěstovat pro vlastní potřebu, ale je to různě zákonem omezeno. Myslím, že každý by měl také vědět, zvláště pokud pracuje v Holandsku, že převoz drog přes hranice (nebo ve vašem případě zaslání poštou) je trestné, a to i v případě, že jste si drogu legálně pořídila. Bohužel také pojem "větší než malé množství" zde není relevantní, protože se to týká jen přechovávání drogy. Pokud přechováváte malé množství určené pro vlastní potřebu, je to v České republice přestupek, pokud máte u sebe drogu v množství větším než malém, je to trestný čin podle § 187a trestního zákona. Jeden joint je sice "malé množství", ale to byste to nesměla poslat přes hranice - protože jakékoli nakládání s drogou typu distribuce, výroba, převoz přes hranice je už trestný čin podle § 187 trestního zákona a to bez ohledu na množství drogy, kterou vyrábíte, prodáváte nebo pašujete. Takže jste v pěkné kaši. Kamarádka to bohužel může odnést taky, záleží na tom, co na policii řekne - docela bych doporučila poradit se s právníkem. Takže závěrem: skutečně váš počin není zdaleka tak nevinný, jak by to mohlo vypadat. Mám pro Vás jednu užitečnou radu - obraťte se na Právní poradnu A. N. O., což je projekt, který se zabývá právními aspekty drogové problematiky včetně bezplatné právní pomoci lidem, kteří se dostali do konfliktu se zákonem v souvislosti s užíváním drog. Váš případ by se do naší klientely vešel a kolegyně advokátky by Vám i Vaší kamarádce mohly pomoci. Doporučovala bych Vám, abyste předala kontakt kamarádce a ta ať se na nás obrátí ještě před tím, než na policii půjde, abychom to mohly probrat. Vy se můžete kontaktovat e-mailem na ppano@asociace.org, pokud budete nadále v Holandsku. Kontakt na náš projekt včetně telefonních čísel najdete v pravé části těchto stránek pod kolonkou Právní poradna nebo na webu www.asociace.org pod stejnojmennou kolonkou. Neváhejte s tím moc.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko