fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

lysohlávky a infekce

jolly roger

dobrý den, chtěl bych vědět, jestli je po požití lysohlávek nějaké ryziko infekce, otravy nebo předávkování. A je to možné i u marihuany?

Odpověděl: Bára Orlíková

Ohledně vašeho dotazu na možnost otravy nebo předávkování lysohlávkami, Vám uvádím následující pasáž z textu (který v plném znění najdete na těchto stránkách pod kolonkou Halucinogeny / Lysohlávky), který psal kolega Minařík: "Psilocybin je účinný od dávek kolem 0,5 mg, asi 10 mg je dávka průměrná, 150 mg maximální. Letální (smrtelná) dávka psilocybinu je asi 17 gramů. V praxi to znamená, že účinné dávky jsou od několika kusů plodnic a maximálního účinku lze dosáhnout po požití 10 – 20 kusů plodnic. Horní hranice již představuje značně vysokou dávku a její další zvyšování spíše intoxikace prodlužuje, než že by ji zesilovalo. V dávkování je rozhodně třeba být opatrný, protože „rozjetou“ intoxikaci je již obtížné přerušit. Vzhledem k rychlosti nástupu účinku, opustí houby žaludek již v době před dosažením maximálního účinku. Pravděpodobnost, že se podaří intoxikaci zmírnit vyzvracením žaludečního obsahu je malá". Ohledně infekce - nejsem si jistá, zda by Vám mohla hrozit nějaká infekční choroba spojená přímo s užitím lysohlávek. Ohledně marihuany - nebylo popsáno smrtelné předávování. Ale předávkování ve smyslu, že intoxikace je hlubší a delší, špatně kontrolovatelná, spojená s nepříjemným fyzickým a/nebo psychickým stavem, to se stát samozřejmě může. Stejně jako u lysohlávek, nejsem si vědomá, že by bylo možné opatřit si nějakou infekční chorobu spojenou výhradně s užitím marihuany - i když při podávání jednoho jointa mezi několika lidmi se asi můžete nakazit nějakou běžnou infekcí. Nesetkala jsem se s tím. Ohledně zdravotních důsledků užívání marihuany se dočtete podrobně na těchto stránkách pod rubrikou Cannabinoidy nebo na www.drogmem.cz / Memy / Vliv konopí na zdraví.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko