fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

kokain

none..

Dobrý den. Chci se zeptat ja jednu konkrétní věc. Při aplikaci kokainu se někdy jak známo dostaví dost nepříjemné vedlejší účinky, z počátku někdy pouze ty na místo euforie. Chci se zepat na tohle... Když po šňupňutí koksu cítí člověk tlak a nepříjemné pocity v hrudníku (i po minimální dávce, cca 50mg), jsou tyto projevy způsobené "od nervů" - CNS nebo mají nějaké spojení se srdcem. ak známo spousta psychosomatických problémů se projevuje právě v hrudníku a dotyčný má potom panický pocit, že "má něco se srdcem", že dostane infarkt apod. Jsou tyto pocity ale opravdu od srdce nebo prostě od nervů - právě u kokainu? (myslím nárazové užití jednou za čas, ne chronické užívání). Děkuji.

Odpověděl: Jakub Minařík

Může to být to i to. Samozřejmě psychosomatika je možná. Na druhé straně, takovéhle divné pocity v hrudníku mohou být třeba v souvislosti s narušením srdečního rytmu (arytmie). Může se jednat o banální záležitost, ale také o potenciálně smrtelnou komplikaci. Kokain - vzhledem k tomu, že jeho efekt na kardiovaskulární systém je mocný, může podobné komplikace vyvolat. Zátěž srdce může docela klidně vést k infarktu myokardu. Klidně i při jednorázovém užítí.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko