fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

serotoninový syndrom

Bobinka

Chtěla bych Vás touto cestou poprosit o zodpovězení dotazu,co je to "serotoninový syndrom a jek se projevuje".Moc děkuji za odpověď,M.N.

Odpověděl: Jakub Minařík

Serotoninový syndrom je způsoben zvýšenou hladinou serotoninu (5-HT) v centrálním nervovém systému. Způsoben může být látkami, které zvyšují dostupnost 5HT, jako inhibitory monoaminioxidásy (IMAO) nebo selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI) a tricyklická antidepresiva. Resp. obyčejně jejich nadměrnou dávkou, nebo jejich kombinacemi. Ev. kombinací těchto léků s některými drogami, například Extází (MDMA). K vysvětlení jak serotoninový syndrom vzniká, ale nejsem si jist, zda vám to k něčemu bude. Já tomu rozumím taky jen tak napůl: Předpokládá se stimulace 5HT1A receptorů v nuceli magnum a dorsalis v raphe mozkového kmene a konkomitantní inhibice dopaminergní transmise jako následek serotoninergní hyperaktivity. Příznaky: Projevují se neurologické a autonomními příznaky po podání nebo zvýšeném dávkování serotoninergních látek. Je třeba, aby byli přítomny alespoň třemi z následujích příznaků: - změny psychiky, - svalové křeče, - zvýšené svalové reflexy, - třes, - horečka, - pocení, - chvění, - průjem. P.s. Omlovám se za to vysvětlení vzniku, ale ono to myslím o moc lidštěji vysvětlit nelze.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko