fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

C

hunny

Dobrý den, prodělala jsem hepatitidu C a tělo se s tím vyrovnalo samo bez léčby. Vir zůstává v těle a při zátěži jako je nemoc, těhotenství se může znovu aktivovat. Momentálně mám testy půl roku negativní. Od lékaře jsem dostala potvrzení, že jsem hep.C prodělala. Chci se zeptat, jestli alkohol a občasné užívámí xtc může mít na to vliv. Jaterní testy mám v pořádku. Lékař mi sdělil, že alkohol má vliv pouze na játra a nemůže to nijak ovlivnit. Děkuju za odpověď!

Odpověděl: Jakub Minařík

Pokud se dobře pamatuju, tak nám ve škole vždycky říkali, že dieta a abstinence u žloutenek se považují za nezbytné 1 rok po normalizaci testů. Ohledně té aktivace je to dotaz spíše na hepatologa, ale ať alkohol nebo ext prognosu určitě nevylepší. Aktivovat žloutenku by snad neměly, jistě si vybavuji to, že se mohou podílet na přechodu do chronicity - tzn. že se akutní fáze nevyléčí a infekce, resp. její aktivita perzistuje.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko