fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

klára

jakým způsobem ovlivňuje prothiaden negativně paměť? mám na mysli dlouhodobé užívání ev. jaká jiná antidepresiva lépe podporují spánek?

Odpověděl: Jakub Minařík

Prothiaden (účinná látka je dosulepin, antidepresivum 1. generace) má anticholiergní působení, tzn. působí negativně na mediátorový systém kde přenašečem je acetylcholin. A paměť je založena na acetylcholinergních synapsích. Po vysazení by se měla paměť upravit. Pomáhají antidepresiva která mají sedativní působení. Někdy také docela dobře fungují malé dávky neuroleptik. Pokud mohu mít dobré doporučení - jestli máte obtíže se spánkem, tak zkuste: 1. maximálně zpravidelnit denní režim, hlavně co se týče doby kdy jdete spát 2. nepospávat přes den 3. od pozdního odpoledne žádné látky se stimulačním oučinkem (káva, čaj) 4. nepřecpat se před spaním 5. z medikamentů doporučuju meduňkový čaj. Je mírně sedativní. Když ho začnete odpoledne popíjet, tak vám celkem spolehlivě pomůže usnout. Budete ho muset vypít nejspíše více, než píšou v návodu. Jo a doporučuji si koupit ten sypaný, ne v nálevových sáčcích. Výše uvedený návod nezabere hned 1. den, ale tak během týdne až 14 dnů to v 99% případů začne fungovat.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko