fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Léčba dětí a mladistvých

Dan

Dobrý den,zajímám se o léčbu (ne o primární prevenci) dětí a mladistvých závislých na alkoholu i nealkoholových drogách. Zajímá mne především a) Jak široká je síť zařízení - ať státních či nestátních - které se této cílové skupině věnují, zvlášť těch, které se věnují konkrétně pouze ji-od prvního kontaktu, přes detox,léčbu,TK popř.DC. b) Jakým způsobem je ošetřena právní stránka léčby - dobrovolnost vs. soudem nařízená léčba -podíl rodičů, orgánů státní správy - OPD, kurátoři.. Děkuji Vám za Váš čas.

Odpověděl: Bára Orlíková

Vas dotaz je velmi siroky. Odpoved by pri lespi vuli zabrala mnoho stran textu, takze se omlouvam a odpovim vam vam prece jen strucneji. Zarizeni, ktera se venuji takto specializovane peci o deti do 15 let, je velmi malo. V Praze existuje pomerne cerstve detoxifikacni centrum pro deti do 15 let. Dale je moznost ambulantni pece zamerena nejen na lecbu ditete, ale na praci s celou rodinou, a to napriklad prazska zarizeni TRIANGL (www.mcssp.cz) a Prev-Centrum (www.prevcentrum.cz). Dale existuje nekolik zarizeni, ktera provozuji nizkoprahove kluby pro deti a mladez, ktere jsou ohrozene drogami a jinymi neprijemnostmi a pohybuji se v rizikovem prostredi (neni to jiz casto o primarni prevenci, ale o prvnim kontaktu s experimentatory). Jinak tuto problematiku resi, byt vicemene okrajove, pedagogicko psychologicke poradny nebo treba detske psychiatricke lecebny. Pokud jde o lecbu mladistvych ve veku od 15 do 18 let, tak tam je situace o poznani lepsi. KLienty od 15 let berou do lecby psychiatricke lecebny zamerene na lecbu zavilosti a primo na tuto klientelu jsou zamerene nektere z terapeutickych komunit (napriklad TK SANANIM Karlov www.sananim.cz/sananim nebo TK White Light), mohou vyuzivat anonymne sluzeb kontaktnich center a terennich programu (coz je u klientely do 15 let pravne problematicke), ambulantni lecby a dalsich sluzeb. Neznam KC, ambulantni lecbu nebo dolecovaci centrum, ktere by se zamerovalo vyhradne na tuto cilovou skupinu, ale obvykle tato zarizeni berou klienty od 15 let (i kdyz nekde si davaji podminku plnoletosti - v nekterych terapeutickych komunitach, v DC s chranenym bydlenim). Konkretni kontakty na vyse uvedena zarizeni najdete napr. na www.drogy-info.cz pod kolonkou Mapa prvni pomoci. Co se tyce pravni upravy lecby deti a mladistvych, bude lepsi, kdyz se s timto dotazem obratite na Pravni poradnu A. N. O., uplnou adresu a podrobnejsi informace najdete na teto strance pod kolonkou Pravni poradna (mail ppano@asociace.org). Je to prilis obsahle pole na to, abychom to resili v tomto dotazu pres Drogovou poradnu. Take nevim, jak podrobne informace potrebujete a k cemu vam budou slouzit, takze kdyztak zakazku trochu konkretizujte a napiste znovu :-)

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko