fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Alhokol

SK

Vážená paní Orlíková, situace se neustále zhoršuje. Manžel pije stále. Chová se tak, že mu už nezáleží na okolí. Potácí se v práci mezi lidmi v pozvraceném svetru, bez bot. Vypadá zuboženě. Často mluví zcestně. Řekl mi, že chce zemřít. Prý včera spolykal prášky, ale bylo jich prý málo a proto mu nevyšla sebevražda. Prosí mě, abych mu pomohla odejít ze světa. Od rána si pouští dokola jednu písničku a pláče, křičí, rozhazuje věci. Nevím, zda nebude lepší, když ho nechám odvést na psychiatrii.

Odpověděl: Pavel Kubů

Kolegyně, která odpovídala váš předchozí dotaz, bohužel v tuto chvíli není k dispozici, ale vzhledem k závažnosti situace jsme se rozhodli odpovědět místo ní. Popsaný psychický stav Vašeho manžela je velmi vážný. Rozumím-li dobře, i v tomto stavu pokračuje s konzumací alkoholu. V danou chvíli bude pro něj i pro Vás nejlepší vyhledat psychiatrickou pomoc (nevíte-li kam se v místě svého bydliště obrátit, zavolejte prostě záchrannou službu, oznamte pokus o sebevraždu a pokračující hluboce depresivní náladu svého manžela, lékař záchranné služby bude vědět, kde zajistí příslušnou odbornou péči), v tomto stavu může samozřejmě ublížit jak sobě, tak při nárůstu agresivity vlivem alkoholu i Vám či někomu dalšímu ve vašem okolí. Kolegyně bude k dispozici od příštího týdne, takže můžete kontaktovat mně nebo jí, a napsat nám, jak situace dopadla.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko