fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Inhalování

Jonquill

Dobrý den. Zajímalo by mě, jestli může ublížit, když člověk krátkou dobu inhaluje nebo kouří hořící umělou lepicí pásku.

Odpověděl: Pavel Kubů

A to jsem si pomalu začínal myslet, že už mě žádný dotaz v souvislosti s drogami nepřekvapí, jak hluboce jsem se mýlil mi došlo hned po otevření Tvého dotazu:-) Samozřejmě, že si člověk může ublížit a to dost zásadně, když v blízkosti svého obličeje a dýchacích cest manipuluje s hořící umělohmotnou páskou (dost dobře si neumím představit jak se taková věc dá kouřit, budeš-li mít čas a chuť rozveď prosím svůj dost stručný dotaz - proč někdo inhaluje takový kouř?, jak se připravuje cigareta z lepící pásky? o jakou lepící pásku se přesně jedná? atp.) už jen z toho důvodu, že hořící umnělá hmota odkapává a při kontaktu s pokožkou způsobuje hluboké popáleniny. Taková popálenina v oblasti obličeje je stigmatem na celý zbytek života. Dále zplodiny které vznikají hořením umnělého pásu nesoucího lepidlo i samotného lepidla jsou velmi rakovinotvorné, pravděpodobně také dráždivé a otázkou je zda jsou schopny i způsobit okamžité poškození dýchacích cest. Lidé, kteří jsou zachráněni z požárů provázených dusivým kouřem z hořící umělé hmoty často umírají několik dní po samotném neštěstí na jednotkách intenzivní péče v důsledku selhání plic, jejichž výstelka zajišťující výměnu kyslíku mezi krví a vdechovaným vzduchem je toxickými zplodinami takového kouře poškozena tak zásadně, že není schopna nadále vykonávat svou přirozenou funkci. O podstatně zvýšeném riziku vzniku rakoviny plic či dýchacích cest je v této souvislosti asi zbytečné se rozepisovat.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko