fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

bublina

Vážená paní Orlíková, chci Vám poděkovat za Vaši odpověď. Psala jste, že mi nemůžete dát kontakty na lékaře, kteří předepisují Subutex, vzhledem k tomu, že nevíte, odkud jsme. Bydlíme v Praze. Psala jste také o AT poradně. Tu jsme již navštívili před rokem. Přítel tam docházel asi měsíc, ale po měsíci mu udělali testy, našli mu THC v moči a z programu byl vyloučen. Zkoušeli jsme se proto na ně obrátit znovu asi po 6ti měsících, ale bohužel nás odmítli. Další velký problém je, že přítel užívá tento lék již přes rok a tvrdí, že pokud mu ho neodsnižuje lékař, nemá šanci ho vysadit. Nad klasickou ústavní léčbou jsme také uvažovali, ale nerozhodli jsme se pro ní. Každopádně jsem se ještě chtěla zeptat, zda subutex není škodlivý pokud se užívá už tak dlouho. Děkuji předem za Vaši odpověď.

Odpověděl: Bára Orlíková

No, v Praze existuje několik AT poraden. Nevím, kterou z nich jste navštívili. Můžete zkusit AT poradnu v Praze 6 na Břevnově (pokud to není ta, ve které už jste byli), Pod Marjánkou 12 (v budově polikliniky), tel 233 351 603, MUDr. Syrovátková. Další AT poradny jsou téměř v každém pražském obvodě (kontakty najdete pod rubrikou Kontakty na těchto stránkách, kde se dá vyhledávat podle typu péče - zde tedy AT poradna, a podle místa - Praha). Zkušenost s tím, jak to může dopadnout, pokud váš přítel bude k Subutexu užívat i jiné drogy, již máte, takže bych doporučovala, aby se snažit podmínku neužívání dalších drog dodržet. Nově bylo založené Centrum pro ambulantní detoxifikaci a substituci, kde je možné mimo jiné služby získat Subutex na předpis, ale mám obavu, že přinejmenším do konce roku mají přespočet klientů. Když mi napíšete na můj e-mail ppano@asociace.org, mohla bych vám poskytnout bližší informace. Ohledně toho rozhodnutí k léčbě - ne všechny typy léčby jsou rezidenční, možností by možná byla i intenzivní ambulantní léčba. Doporučovala bych vám se za stávající situace s někým z odborníků přinejmenším osobně poradit. V Praze existuje Denní stacionář SANANIM, kde jednak fungují tzv. motivační skupiny pro lidi, kteří mají problém s drogami, ale nejsou rozhodnutí, jak s tím naložit a jednak léčebný ambulantní program. Motivační skupiny jsou vždy v úterý a čtvrtek od 10.30 do 12 h (Denní stacionář SANANIM, Janovského 26, Praha 7, tel 220 803 130, mail stacionar@sananim.cz). Konzultaci je možné si domluvit v Kontaktním centru SANANIM, Osadní 2, Praha 7, tel 283 872 186, mail kacko@sananim.cz. Ohledně dlouhodbého užívání Subutexu je potřeba se poradit s lékařem. Těžko říct, nakolik je to problematické, pokud by byl po celou dobu pod lékařským dohledem a dodržoval předepsané dávkování, tak je situace asi jiná... Tak zksute ty kontakty a kdyžtak znovu napište. Držím palce.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko