fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Amfetamin

Janny

Jak se prosím metabolizuje amfetamin, při šňupání?

Tedy po šňupnutí, nástupu účinku a vyčištění nosu, je tento způsob také játra zatěžující?

Pokud ano, v jaké míře?

Dekuji

Odpověděl: Amrit Sen

Janny, zdravím Vás,

 

díky za důvěru. Nejspíš se ptáte na pervitin, respektive metamfetamin. Ten se po užití šňupáním, perorálním, nebo injekčním užití, metabolizuje obdobně. Rozdíly jsou v čase "nástupu", a době "odbourávání", kdy je injekční aplikace tou nejrizikovější, tělo, psychiku, organizmus kompletně, tedy i játra, zatěžuje pervitin, ať už ho užijete jakýmkoli způsobem.

 

K metabolizaci pervitinu a amfetaminu:

Podstatná část aplikovaného metamfetaminu se vylučuje močí v nezměněné formě (cca 45% během 24 h po aplikaci). Vylučování je silně závislé na pH. V kyselé moči se v nezměněné formě vyloučí až 76%, zatímco v alkalické moči jsou to jen cca 2% aplikované dávky.
Močí se vylučují i metabolity. Asi 15% dávky se v játrech metabolizuje hydroxylací na hydroxymetamfetamin.
Přibližně 7% dávky se N-demethylací metabolizuje na amfetamin, ze kterého dále vznikají hydroxyamfetamin (2-4%) a norefedrin (2%) (z kterých vzniká hydroxynorefedrin (0,3%) a konečně fenylaceton (0,9%) metabolizovaný dále na kyselinu benzoovou, resp. kyselinu hippurovou.
Jeden z metabolitů, tj. amfetamin je aktivní, ale má slabší účinky než metamfetamin.

 

Přítomnost pervitinu a amfetaminu se většinou, v závislosti na druhu testu, ale zejména na frekvenci užívání, množství a kvalitě drogy, také na metabolismu každého testovaného, detekuje zhruba v těchto časových úsecích:

- detekce z moči 3 - 21 dní, v závislosti na intenzitě předchozího užívání, při občasném užívání se testy negativizují cca do týdne

- detekce z krve 1 - 3 dny

- detekce ze slin 1 - 3 dny

 

Užití pervitinu i matamfetaminu zatěžuje organizmus člověka vždy, a to velmi výrazně. Na křehčí osobnosti, zejména ty, kteří mají z nejrůznějších důvodů předpoklady k psychickým poruchám, nebo trpí nějakými chronickými somatickými potížemi, či jsou jinak nemocní, může působit velmi devastavačně, obzvlášť při intenzivnějším dlouhodobějším užívání.

 

Stačí takto?

 

Přeji Vám vše dobré, buďte na sebe opatrná,

Amrit Sen.

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko