fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Uziva hašiš

Lida S.

Dobry den, je to nejaky cas co pritel priznal ue obcas bere hasis. Je mozne ho brat obcas a ne denne? Da se tomu verit? Pred casem mel stavy kdy byl po vysedavani na wc uplne vypnuty, apaticky, spavy. Z niceho nic. Kdyz jsem mu rekla ze to neni normalni ze se musi necim tlumit. Priznal s tim ze po dopravni nehode ma vazne zraneni bricha ktere ho roky boli. Rekla jsem mu at jde k doktorovi bere leky a ne nejaka svinstva. Tvrdi ze bezne leky jsou na nej slabe. Nicmene od te doby se tak neutlumil a pokud bral tak asi snizil davky a ja nic nepozoruji. Driv drogy uzival. Pak musel byt nekolik let cisty ale zrejme se k tomu vraci. Muj dotaz je.... vim ze hasis je silnejsi nez marihuana. Muze se uzivani hasise udrzet pod kontrolou?:-/

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, Lido,

díky za dotaz i za důvěru, se kterou se na naši poradnu obracíte.

 

Hašiš je možné neužívat denně, nicméně jestli je tomu tak u vašeho přítele, nelze takto na dálku posoudit. Přečíst si o něm můžete více i zde. Jestli má partner chronické problémy, pak je spíše pravděpodobné, že užívá pravidelně. Často to bývá tak, že právě ti nejbližší si nebezpečí a změn nevšimnou buď proto, že je vidět nechtějí, nebo proto, že jsou změny natolik postupné, že nejsou vidět. Když jde o nový vztah, často se partnerovi daří potíže s drogami z počátku dobře tajit. Teprve postupem času vychází najevo, že vše není v pořádku. U hašiše bych ale předpokládala, že ucítíte s užíváním spojený zápach. Ten v dotazu nezmiňujete, i proto mi připadají vaše podezření na jiné drogy zcela na místě a logické. Nemluvě o tom, že apatie nebývá ten nejčastější příznak akutního užití (byť může být).

 

Je pochopitelně možné, že se s partnerem o tématu bavíte, víte o jeho zdravotních problémech, jste navzájem otevření a důvěřujete si. Z dotazu mám ale spíše pocit, že se bojíte se otevřeně na užívání zeptat. Je to tak?

 

Nejjednodušší by bylo se partnera na vše otevřeně zeptat. Mluvit o svých pocitech, obavách, dojmech, nejasnostech, vycházet z toho, co vidíte a čeho si všímáte (podobně jako vše popisujete zde v dotaze) i v souvislosti s partnerovou minulostí. Stavět na pravidlech a dohodách, na tom, zda je na přítele spolehnutí. Sama pro sebe si ujasněte, kde je ta hranice, za kterou nechcete jít. Podle čeho poznáte, že vztah za více energie nestojí. Nastavení hranic z vaší strany může být ve výsledku to, co pomůže partnerovi s uvědoměním si problému. Na druhou stranu - v zamilovanosti tohle člověk často řeší nerad.

 

Napadá mne, jestli by i vám samotné nepomohlo mít někoho, s kým byste mohla mluvit otevřeně o všem, co vám běží hlavou, o všech svých obavách, kdo by vám pomohl vaše myšlenky formulovat, připravit se na rozhovor s partnerem. Někdo, kdo by vás nesoudil, ale spíše vám naslouchal. V Praze bych vám nabídla kontakt na naši Poradnu pro rodiče a blízké uživatelů drog. Ono často podobné situace působí na začátku nevinně. Ale končívají zraněními a smutkem na všech stranách.

 

Co vy na to? Dávala by vám návštěva poradny smysl? Poradny fungují diskrétně a jejich služby jsou zdarma, stačí zavolat a objednat se. Kontakt přikládám. Je-li pro vás Praha nedostupná, napište, která větší města máte v dosahu.

 

Poradna pro rodiče

 

Žitná 1574/51

110 00 Praha 1

 

mapa

 

pevná linka: +420 284 824 234 

mobil: +420 739 268 527
e-mail: rodice@sananim.cz

 

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko