fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Opiáty a močení

Jiri

Problemu

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Poruchy močení (obtížné močení, nedokonalé vymočení) a oddálení orgasmu (tzv. retardovaný orgasmus) i snížení libida (chuti na sex) mohou všechno být vedlejší nežádoucí účinky medikamentů, které takto dlouhodobě užíváte. Zejména Tramalu, ale doplňující roli mohou hrát i benzodiazepiny. Co se týče velikosti penisu - to bohužel nedovedu posoudit.

 

Co s tím? Ve vašem případě by bylo nejlepší, kdybyste dotyčné léky postupně vysadil. Nevím, jak velké dávky berete, jestli máte tendenci je zvyšovat (pokud ne, je to jen dobře), ale čtyři roky jsou dlouhá doba a je pravděpodobné, že si vaše tělo vypracovalo nějakou formu návyku. Proto je potřeba, abyste vysazovat pomalu, po částech, v průběhu až několika týdnů (záleží, jak vysoké dávky berete). Pokud vaše dávky násobně převyšují doporučené denní dávky, určitě postupujte velmi pomalu a ideálně kontaktujte odborníka (psychiatra, ideálně se zkušeností s adiktologickou problematikou).

 

Je docela možné, že během vysazování se vám vrátí nějaké potíže se spánkem - i s tím vám případně může psychiatr pomoci. Jednak jsou nějaké zásady tzv. spánkové hygieny (stručně - nespat a netrávit čas v posteli přes den, odpoledne nepít kávu a energetické nápoje a nekouřit, jít do postele, až když se cítíte unavený, spát ve tmě, ve vyvětrané místnosti, při nespavosti radši na chvilku vstát a něco si přečíst a jít si lehnout zase až když se budete cítit unavený). Existují i léky na podporu spánku, které nejsou návykové a některé mají i pozitivní vliv na sexuálni funkce. Jen se zeptejte :)

 

Pokud by vás zajímaly nějaké podrobnosti, určitě se ještě doptejte.

Držím palce a věřím, že se to brzy začne opět lepšit!

T.E.

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko