fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Nepoznávám

Ivcaa

Dobrý den, ráda bych se zeptala.. Přítel dříve užíval příležitostně drogy, poté co jsme se poznali byl čisty, hrozně hodný a slušný člověk, narodili se nám dv děti a poslední dobou, je jak vymeneny..
Začal mě šíleně podezrivat z nevěry, prohlíží mi oblečení, hledá samé skvrny, sbírá nečistoty menší než zrnka písku že země, prohlíží vanu, moje spodní prádlo, leze mi do telefonu.. Nejprve jsem myslela, že jde o extrémní žárlivost, bohužel se mi pak přiznal, že bere nějaký amfetamin, já s ničím takovým zkušenost nemám.. Slíbil, že s tím skonci
Teď už začal být i agresivní a nadává mi, mám strach, o děti i o sebe.. Může to chování být z drog? Děkuji

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, Ivco,

 

pokud je to tak, že se vám partner k užívání amfetaminů přiznal, pak je velmi pravděpodobné, že chování, které popisujete (a připomíná vám extrémní žárlivost a je spojené i s agresivitou), skutečně s užíváním amfetaminu souvisí. Podobný průběh intoxikace zažívá spousta lidí, v běžném životě to vypadá jako paranoia spojená s pocity pronásledování, podezíravostí apod., v partnerském životě to může nabývat podoby extrémní žárlivosti. Výjimkou nejsou ani tzv. záseky na určitých stereotypních a často nesmyslnných činnostech (čištění do "zblbnutí", prohledávání věcí, uklízení, rozebírání elektronických zařízení apod.) nebo i agrese.

 

Nejprve bych vám doporučila si trochu více účinky amfetaminu nastudovat. Posílám vám proto odkaz na informace o stimulačních látkách, zejména pak pervitinu.

 

Píšete, že máte strach o sebe a o děti. A to je zcela na místě! Několikadenní užívání takovéto látky bez pauzy může vést až k toxické psychoze, kdy člověk žije v bludech a je těžké odhadnout, jak se bude chovat. Sám nad svým chování do určité míry ztrácí kontrolu. Pokud má váš partner sklony být v těchto stavech agresivní, je potřeba, abyste myslela v prvé řadě na bezpečí svoje a svých dětí. A to třeba i za tu cenu, že na nějakou dobu od partnera odejdete. Máte kam?

 

V podobných situacích nějakou dobu trvá, než se podaří najít řešení. Proto bych vám doporučila v prvé řadě myslet na bezepčí své a svých dětí a v druhé řadě, obrátit se na poradnu pro blízké uživatelů drog. Jednak si tam o všem v klidu podrobně promluvíte, druhak se budete moci zeptat na partnerovo chování, dovíte se o možnostech léčby a zároveň získáte tipy a doporučení, jak s partnerem komunikovat tak, aby si své chování pokud možno uvědomil a začal situaci řešit. Zároveň se dozvíte, co nefunguje. Nečekejte ale žádné zázraky. Řešení situací jako je tato je často běh na dlouhou trať. Seberte tedy odvahu, postarejte se v prvé řadě o sebe a děti a hledejte pro sebe podporu a pomoc. Máte na ni právo a nejspíš ji budete potřebovat.

 

Kdybyste byla z Prahy, odkázala bych vás do naší Poradny pro rodiče a blízké uživatelů drog v Žitné ulici. Pokud je pro vás Praha špatně dostupná, napište, která větší města máte v dosahu, poslala bych vám kontakty. Služby těchto poraden jsou zdarma a velmí diskrétní, stačí zavolat a objednat se.

 

Snad tedy alespoň takto. Budu ráda, když napíšete, jak se situace vyvíjí a kdyby cokoli, ozvěte se.

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko