fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

zdrav.prohlídka/nástup do zaměstnání

malý radek

Dobrý den, na pohovoru jsem byl upozorněn, že nově budu absolvovat test na drogy.. Zjevně zaměstnavatel má právo
toto vyžadovat.?! Beru příležitostně pervitin, po jak dlouhé době je tento zjistitelný z moči? Nebo mohu lízat, či mi bude brát krev? To netuším.. Děkuji.

Odpověděl: Jakub Chudomel

 

Zdravím vás Radku,

 

díky za dotaz.

 

Nejdříve obecně k testování na pracovišti - jsou zaměstnavatelé a jsou druhy práce, kde jde o běžný prvek. Především tam, kde by intoxikace mohla výkon práce tuto ovlivnit, nebo dokonce někomu ublížit. Je to upravené ve vnitřních předpisech a směrnicích a vy podpisem pracovní smlouvy a jejích příloh s tím podrobit se za daných podmínek testování souhlasíte. Jde o úzce právní otázku. Pokud byste se jí chtěl věnovat podrobně, doporučuji vám obrátit se na právní poradnu zde: http://www.asociace.org/pravni-poradna/

 .

 

Co se týká testování, většinou jsou na pracovištích užívány tzv screeningové testy. jsou nepřesné, orientační, nezadbatelně falešně pozitivní a nelze jejich výsledek použít např u soudu. jde o známá lízátka, či testy z moči s použitím nějakého reakčního papíru. Pozitivita je především indikací pro "opravdové" testování, které může dělat pouze zdravotník (odběr krve, moči, vlasů, apod) a probíhá v certifikované laboratoři.

 

Jak dlouho je pervitin detekovatelný záleží na použitém testu; také na frekvenci a množství užívání, na vašem zdravotním stavu, a jiné. Např test z vlasů (ochlupení) dokáže detekovat vždy každou užitou drogu v době, kdy nebyl vlas ostříhán, tedy zpětně dle délky vlasu. Screeningové testy při jednorázovém užití bývají většinou do 3 dnů negativní.

 

Podobný test si můžete koupit v lékárně a otestovat se. 

 

Píšete, že jste příležitostný uživatel - co to znamená? Moc si za tím nic nepředstavuji. 1 x týdně veliká dávka? A pod.

 

Stačí? J.Chudomel

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko