fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Ridicak a suboxone

Lucinka

Dobry den mam dotaz.uz pres pul roku dochazin na substitucni lecbu.beru soboxone.byla jsem zavisla na tramalu ktery mi predepisoval lekar na bolesti po autonehode. Zatim je vse v poradku ridicak mi zustal do prace dojizdim.ale ted jsem dostala novou nabidku prace.kde bych ale musela absolvovat ridicske opravneni na vzv a v praci ho budu ridit.soucasti testu je i test o zdravotni zpusobilosti od lekare. Mam strasny strach ze me nevezmou a co vic ze mi vezmou i ridicak na auto.i kdyz do programu dochazim pravidelne a nemela jsem nikdy zadny problem.porad premyslim jestli danou praci (ridicku vzv)mam zkusit.i kdyz uz jsem se temer rozhodla ze pristi tyden do toho pujdu.prosim poradte tim ze bych prisla o ridicak tak i o praci o vse.mate nekdo s timto zkusenost?nebo jak mluvi zakon.slysela jsem ze po roce lecby muzu mit ridicak normalne..

Odpověděl: Amrit Sen

Lucinko, zdravím Vás.

 

Chápu Vaše obavy i starost, dobře, že píšete. Nejsem si však jist, že Vás spolehlivě uklidním. Píšete, že jste, podobně jako my, "s časem na štíru". Reagujeme tedy okamžitě, možná na vrub dalších dotazujících.

 

Víme, že řada lidí, při probíhající léčbě závislosti, řídí. Ze zákona je to však nepřípustné, tím spíš, pokud užívají látky, které mohou negativně ovlivnit jejich způsobilost pro bezpečné řízení. Mezi ně Suboxone, byť to nemusíte pociťovat, bezesporu patří.

 

Další věc je, který lékař se bude k Vaší způsobilosti vyjadřovat. Pokud by to měl být nový, například závodní lékař, je Vaším právem rozhodnout, jaké informace budou ve Vaší kartě, a které z nich se k dalšímu lékaři dostanou.

 

Ano, po roce léčby máte při naplnění všech potřebných podmínek, právo řídit a vlastnit platný ŘP, včetně té, že žádné látky, které ovlivňují pozornost, zpomalují reakce, atd., neužíváte.

 

Pokud byste se stala účastníkem nehody a testy prokázaly přítomnost Suboxone, půjde s velkou pravděpodobností, postih za Vámi, bez ohledu na to, jestli jste ji přímo zavinila, či ne, a o řidičák tak, jako tak, přijdete.

Další věc je, kdyby někdo pátral dál, že se může řešit i odpovědnost lékaře, který Vám "umožnil", ŘP vlastnit. Kde není žalobce, není postih. Tím chci říci, že pokud o okolnostech, souvisejících s Vaší léčbou, lékař neví, nelze jej postihnout...

 

Pokud byste měla při konfrontaci s policií obstát, měla byste být schopna prokázat 2 roky kontrolované abstinence (substituci lze v tomto případě vnímat jako kontrolovanou abstinenci), ale také by mohla hrát roli zpráva a doporučení ošetřujícího lékaře. Pokud budete v programu alespoň 2 roky, nemáte žádné pozitivní toxikologie (na jiné látky než buprenorfin), dodržujete frekvenci i velikost dávky a ošetřující lékař je obeznámen a souhlasí s řízením, zároveň nemáte li jiné prohřešky, pak by nemusel být problém. Nicméně v praxi by to nejspíš v případě konfrontace s policií znamenalo určité vyjednávání, vyjasňování a zařizování.

 

Jsme internetová poradna, pomáhající především uživatelům návykových látek, závislým, jejich blízkým i nejširší veřejnosti, lidem trpícím a v nouzi. V tuto chvíli, pochopte, se ocitáme na samé hraně etických vah. V žádném případě od nás tedy nečekejte rady, které by mohly vést k protiprávnímu jednání. Přesto, že chápeme...

 

Doporučuji Vám tedy, kontaktovat specializovanou, bezplatnou Právní poradnu A.N.O., telefonicky, mailem, nebo přes její webowou poradnu.

 

Poradna se zabývá právním poradenstvím v oblasti práva trestního, občanského, rodinného, pracovního i v dalších oblastech v souvislosti s problematikou užívání nelegálních drog a závislostního chování, včetně problematiky, na kterou se ptáte.

 

Dostanete jak relevantní právnickou odpověď, tak praktický návod, jak ji řešit, jak se zachovat, aby byla bezpečná, a pro Vás co nejvýhodnější:

 

Právní poradna A.N.O.

Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov
Telefon.: +420 222 582 932
Mobil: +420 736 760 701
E-mail: ppano@asociace.org
Webová poradna: http://poradna.asociace.org/webova-poradna/

 

Pro ozřejmění některých nejistot:

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-277
https://www.mzcr.cz/legislativa/dokumenty/vyhlaska-c271/2015-sb-kterou-se-meni-vyhlaska-c277/2004-sb-o-stanoveni-z_10911_11.html
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2007-253
http://www.cspsd.cz/403-zmeny-ve-vyhlasce-c-277-2004-sb

http://poradna.asociace.org/pravni-informace/rizeni-pod-vlivem/

 

Každá léčba, u závislosti to platí dvojnásob, má li být k něčemu, vyžaduje fér přístup. Poctivost a upřímnost, ať stojí, co stojí. Bez ní je šance na úspěch, mizivá. Zvažte tedy, co je pro Vás skutečně důležité. Dekompenzovaný závislý, dříve, či později, tak jako tak, o práci, řidičák a mnohé další, přichází.

 

Tím nevyvracím možnost, že můžete situaci vyřešit ke své spokojenosti. Bez jediné "ztráty květinky", to ale nejspíš nebude. O všem si můžete promluvit i se sociální pracovnicí, kterou většina substitučních programů má, nebo s dalšími pracovníky služby, kteří budou, o tom nepochybuji, pro klientku, pacientku, jakou jste Vy, kopat za Vás.

 

Přeji hodně štěstí, Amrit Sen.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko