fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

pernik

max

zdravím,mám problém s užívání pervitinu,každý víkend si řikám že to dokážu a moc se mi nedaří,do nějakého drogového centra se mi nechce,pomúže třeba psycholog??

Odpověděl: Amrit Sen

Maxi, zdravím Vás,

 

díky za důvěru. Nepíšete, kolik Vám je let, ani jak dlouhá je Vaše zkušenost s návykovými látkami.

Připustit si problém, přiznat ztrátu kontroly a bezmoc, je prvním krokem, k možnému obratu k lepšímu. Dalším je kontakt s odbornou podporou a pomocí. Je tedy moc dobře a fajn, že píšete.

 

Máte můj obdiv a respekt, že jste vykročil směrem z bludného kruhu ven, v tom bych Vás rád podpořil. 

 

Aby Vaše kroky nepřišly vniveč, potřebujete svojí situaci osobně konzultovat s odborníky, i v tom je Váš směr správný.

 

Psycholog Vám pomoci může, Vy však potřebujete takového, který má zkušenost a pracuje s uživateli návykových látek.

 

Popravdě, v tuto chvíli není až tak důležité, jestli má jít o psychologa, psychiatra, terapeuta, nebo sociálního pracovníka, jde o to, aby pracoval v adiktologické oblasti.

 

Píšete, že se Vám nechce do kontaktního centra. Dovedu si představit, že pro to máte důvody, i když já bych tuto možnost zdaleka nezavrhoval.

 

Doporučuji Vám tedy zatelefonovat do dostupné adiktologické ambulance, nebo AT poradny a domluvit si termín schůzky.

 

Při osobním pohovoru, po podrobnějším seznámení se situací, Vám zkušený odborník doporučí konkrétní kroky, jak ji řešit. Co můžete podniknout, aby se Vám mohlo dařit podle Vašich představ. Kudy z kolotoče užívání ven, jak se udržet, jak minimalizovat útrapy a rizika relapsu.

Získáte pochopení, přijetí, podporu, pomoc a užitečné informace. Nikdo Vás nebude k ničemu přemlouvat, natož Vás do čehokoli nutit, s repektem k Vaší volbě i tomu, že jste dokázal přijít sám. 

 

Služby jsou bezplatné a mohou být poskytovány i anonymně. Pohovor Vás k ničemu nezavazuje.

V případě Vašeho zájmu si můžete domluvit průběžnější konzultace, abyste byl pevnější v kramflecích a věděl, jak reagovat v situacích, které přinese čas. Dozvíte se, jak rozeznat zjevné i skryté chutě - craving, a jak s nimi užitečně a bezpečně nakládat a mnoho dalšího. Případná zakázka, bude jen a pouze, na Vás.

 

Když napíšete, ve kterém, nebo poblíž kterého většího města bydlíte, rádi Vám potřebné kontakty na dostupné služby, obratem pošleme.

Jak je, podle oblasti a typu služby, můžete vyhledat sám, se dozvíte na stránkách naší poradny, v rubrice Kontakty: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html.

 

Budeme rádi, když dáte vědět, jak Vám je, jak si stojíte, a jak se Vaše situace vyvíjí. Také, jestli Vám byla odpověď užitečná.

 

Seberte všechnu kuráž a začněte jednat, uleví se Vám.

Přeji Vám vše dobré, hodně štěstí,

Amrit Sen.

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko