fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Dovolená

Anastazie

Dobrý den, užívám cca 4mg Suboxone denně a měli bychom s rodinou letět na dovolenou.Do té doby z toho ještě nebudu venku, mám právě tam v plánu to snížit o další polovinu. Asi se budeme přepravovat letecky, takže by mě zajímalo, jak na to. Lékař mi sice řekl, že mi napíše nějaké potvrzení, ale já mám stejně obavy. Především kam si jej mám dát, bojím se, že mi ho třeba z kufru vezmou jako drogu a předvolají mě, nebo budu muset ukazovat papír a dohadovat se před rodinou. A on to o mně nikdo neví. ze závislosti na heroinu už jsem 18 let venku a na suboxone jsem šla nedávno, protože po prožité osobní tragedii jsem se utišovala přír. opiáty (čajem z makovic). Mám hrůzu z toho, že by to prasklo, že bych tam před celou rodinou toto řešila, nebo to pak řešila v cizí zemi..Nemáte tedy prosím někoho s praktickými zkušenostmi? Přece lidé běžně léky převáží v kufru. Říkám si, proč by měli kontrolovat zrovna mně? Ale kdyby náhodou? Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Amrit Sen

Anastazie, zdravím Vás,

 

díky za důvěru. Pokud užíváte Suboxone, jako legální substituci, v množství, předepsané lékařem, a ten Vám napíše nezbytné potvrzení, pak se ze strany úřadů, ani celníků, při dodržení podmínek a pravidlel pro převoz a nakládání s těmito léky, nemáte čeho bát.

 

Doporučuji Vám, pokud Vás moje odpověď neuspokojí a nedokážete si klidný a bezpečný převoz sama "ošetřit", informovat se přímo na celních úřadech, případně využít služeb bezplatné, specializované Právní poradny A.N.O., která se zabývá právním poradenstvím v oblasti práva trestního, občanského, rodinného, pracovního i v dalších oblastech v souvislosti s problematikou užívání návykových látek a závislostního chování:


Právní poradna A.N.O.

Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov
Telefon: +420 222 582 932
Mobil: +420 736 760 701
E-mail: ppano@asociace.org
Web: http://poradna.asociace.org/
Specializovaná webová právní poradna:

http://poradna.asociace.org/webova-poradna/

 

Jiná věc jsou obavy, že se rodina o Vaší substituci dozví. My vždy "kopeme", za otevřenost a upřímnost. Byť to tak nemusí vždy, nebo zpočátku vypadat, ze zkušenosti víme, že je to ta nejlepší cesta. Když před nejbližšími, tím spíš před lidmi, které máte ráda, dlouhodobě zakrýváte pravdu, něco tajíte, nebo jim lžete, musíte počítat s rizikem, že se pravda provalí a vyjde najevo. Věřte, nebo ne, je to pořád ta lepší alternativa.

 

Možná by stálo za to, než sobě i rodině, zkazit nečekaným zjištěním dovolenou, "kápnout božskou" už teď. Krom toho, že pro Vás i blízké, může být velmi prospěšné, přestat je vodit za nos, to bude i fér, nemyslíte?

 

Přeji Vám vše dobré, 

Amrit Sen.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko