fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

extaze

deizy13

Dobrý den. Zajíma mě nakolik % funguje mozek po použití extáze. A zda pocity které přichází jsou skutečné.

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den,

 

děkujeme za dotaz.

 

Na vaši otázku nedokáži přesně odpovědět. Mozek je velmi složitý orgán, spousta zákonitostí ohledně fungování nám dosud není dobře známá. Nemluvě o tom, že jsme každý jedinečný a obecné zákonitosti se mohou značně lišit od individuální zkušenosti. Po užití extáze mozek prostě funguje jinak, dochází zejména k ovlivnění vylučování neurotransmiterů serotoninových a dopaminových synapsí (spojení nerovových buňěk). Výzkum je velmi pestrý, provádí se na zvířatech a do určité míry i na lidech - zde najdete odkaz na řadu zajímavých článků v angličtině. Obecně se u extáze hovoří o zvýšené intelektuální činnosti (zejména při užití o samotě) a o zvýšené empatii (při užití s dalšími lidmi, zejména pak nejbližšími, partnerem). Pozor na neurotoxicitu a riziko trvalých následků, resp. poškození fungování mozku.

 

Pocity jsou pocity - to, co prožíváte, skutečně prožíváte, nicméně bez drogy byste to s velkou pravděpodobností prožíval/a zcela jinak - "nejsou" tedy opravdové v tom smyslu, že nevznikají za střízliva.

 

To, s čím se dnes setkáte na párty, nemusí zdaleka být extáze, tedy MDMA. Výroba tohoto typu drog velmi pokročila a k dostání jsou tablety různých chemických vzorců a složení. O to obtížnější je pak obecně hovořit o tom, jaký má ta či ona látka vliv na mozek.

 

Stačí alespoň takto?

 

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko