fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Jak dostat bratra na léčení?

Tomáš

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné dostat mého ratra i proti jeho vůli na léčení (popř. do jiného zařízení)? Je uživatelem drog více jak 10let (nyní bere pervitin). Je agresivní vůči svému okolí, rodičům mlátí sekerou do vchodových dveří, vyhrožuje zapalením jejich domu, neustále je pronásleduje a psychicky šikanuje (žádá peníze). Občas vyhrožuje sebevraždou. Cca před rokem byl u psychiatra, ten konstatoval schyzofrenii (nevím jaké stádium). Léčení absolutně odmítá. Existuje nějaký způsob jak mu pomoci = dostat ho na léčení? dškuji za odpověď. Tomáš

Odpověděl: Markéta Kordová

Tomáši, zdravím Vás.

 

Chápu, že je to s bratrem více než komplikované a rádi byste to nějak vyřešili. Bohužel léčba závislosti je záležitostí dobrovolnou a je třeba, aby bratr s léčbou souhlasil.

 

Léčba závislosti je záležitostí dobrovolnou a to z toho důvodu, že pokud dotyčná osoba není dostatečně motivována a ochotna začít pracovat na změnách vzorců chování, neplní pak léčba úplně účel. Motivace a ochota spolupracovat je velmi důležitá a nezbytná.

 

Co se týče nedobrovolných pobytů: je to tak, že pokud nastane situace, kdy je konzumující osoba v ohrožení svého života nebo svým jednáním ohrožuje své okolí, lze zavolat záchranný systém. Tato osoba je pak převezena na psychiatrii, kde je pouze po dobu, než odezní akutní stav. Nejedná se tedy o klasickou léčbu závislosti, jak jsem uváděla výše, s tou je potřeba souhlasu dané osoby. Pokud lékaři usoudí, že stav hospitalizovaného se nelepší, mohou pak požádat soud o prodloužení hospitalizace (to jsou, ale povětšinou případy, kdy je s diagnózou závislosti spojena další závažná psychiatrická diagnóza, což jste uvedl, že v tomto případě je).

 

Také existují tvz. ochranné léčby, ale ty bývají nařízeny soudem v rámci rozsudku v trestním řízení v případech, kdy se závislá osoba opakovaně dopouští trestné činnosti. V těchto případech může soud nařídit ochranou léčbu, ale není to pravidlo.

 

Umím si představit, že je to pro celou rodinu velmi náročné. Všichni jistě vidíte, že bratr potřebuje pomoc, přitom on své problémy zase až tak nevidí. Možnosti nedobrovolné léčby jsou dosti omezené, a to především z toho důvodu, že pokud dotyčná závislá osoba se sama léčit nechce, málo kdy to splní účel a vede k trvalé abstinenci. Jak jsem již zmínila výše, vše je především na motivaci a chuti spolupracovat.

 

Nejrozumnější by jistě bylo pokusit se bratra motivovat k tomu, aby i on měl zájem na tom si dát svůj život do pořádku. Ale chápu a umím si představit, že pokud je agresivní, asi to moc nejde. Motivovat nemotivované sice není úplně nemožné, ale jde o náročný a především většinou o dlouhodobý proces. Domnívám se, že by bylo rozumné, spojit se s nějakou odbornou pomocí, využít poradenství, které je určeno rodinným příslušníkům a mít tak možnost průběžně konzultovat nově vzniklé situace. To, že dnes není bratr ochotný si problém připustit, neznamená, že si ho nepřipustí nikdy. Život se závislostí, zase až tak ideální není a mnozí v průběhu svých konzumací přijdou na to, že je tento život dosti omezuje a přináší plno ztrát (např. ztrátu výhodného zaměstnání, rodiny a dalších důležitých vztahů plus přinese plno nemalých potíží).

 

V Praze máme poradnu přímo zaměřující se na rodinné příslušníky, tak pokud by Vám nebo rodičům nevadilo si zajet k nám, můžete se v osobním kontaktu s kolegy více a podrobněji poradit jak nastavit s bratrem komunikaci, jaká nastavit pravidla, jak řešit to, kdy nebudou dodržována, jak se pokusit o motivaci, celkově si doplnit informace, zkrátka zkonzultovat vše co je v danou chvíli třeba. Vše nezávazně a bezplatně.

 

Poradna pro rodiče, partnery a osoby blízké SANANIM

Žitná 1574/5

Praha 1

mapa

Mob: 739 268 527

Email: rodice@sananim.cz

 

Více se dočtete zde:

http://www.sananim.cz/poradna-pro-rodice-(ppr).html

 

Zdali je Praha problém, můžete se podívat do databáze kontaktů zde v odkaze a vybrat si nějaké zařízení, které Vám bude dostupností vyhovovat (veškerá zařízení pracující s uživateli drog poskytují i poradenské služby blízkým osobám).

 

http://www.drogy-info.cz/mapa-pomoci/?t=&r=12&d=116&c=#result

 

Dále můžete prostudovat základní informace zde:

http://www.drogovaporadna.cz/pro-rodice-a-blizke.html

 

Pokud by bylo třeba i právní poradenství, můžete se obrátit na tuto poradnu:

Právní poradna A.N.O.

Koněvova 95

Praha 3 - Žižkov

Tel : 222 582 932, 736 760 701

Email : ppano@asociace.org

 

http://www.asociace.org/pravni-poradna-webova-poradna.php

 

Právní poradna ANO se přímo zabývá oblastí nelegálních drog. Lze se objednat na osobní konzultaci a blíže se informovat o aktuální legislativě, zkonzultovat vhodný postup řešení, případně si nechat poradnou pomoci, pokud by to bylo nezbytné.

 

Veškeré služby tato poradna poskytuje bezplatně. V případě mimopražských klientů nebo zájemců o právní poradenství se dá spojit s poradnou telefonicky nebo prostřednictvím poradny na webu obdobným způsobem jako zde na naší Drogové poradně (viz odkaz výše).

 

Pro tuto chvíli ode mě je to vše, kdyby Vás něco napadlo po prostudování informací v odkazech, potřeboval jste se na něco doprat, neváhejte napsat znovu.

 

Přeji, aby se vše brzy začalo ubírat lepším směrem a všem zúčastněným dostatek sil. Mějte se hezky.

 

S pozdravem, MK

 

 

 

 

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko