fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Drogy ve slinách

Tereza

Dobrý den, máme velké podezření, že naše zaměstnankyně požívá drogy. Chtěla jsem se Vás zeptat, zda je možné použít slinný stěrový test pro zjištění užití drogy? Nevíme konkrétně co, ale je evidentní, že její stav se zhoršuje. Neustále na něco zapomíná, je \"mimo\" a tím nedělá svou práci tak, jak má. Máme jako zaměstnavatelé právo testovat ji? Předem děkuji za odpověď.

Odpověděl: Markéta Kordová

Zdravím Vás, Terezo.

Zaměstnavatel může provádět kontrolní testy. V Zákoníku se určuje, že nesmíte pod vlivem drog (i alkoholu) vstupovat na pracoviště, stejně jako fakt, že na pracovišti jste povinen se podrobit testu na přítomnost drog nebo alkoholu:

Zaměstnanec je povinen nepožívat alkoholické nápoje a nezneužívat jiné návykové látky na pracovištích zaměstnavatele a v pracovní době i mimo tato pracoviště, nevstupovat pod jejich vlivem na pracoviště zaměstnavatele... (zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, § 106, odst. 4, písm. e)

Zaměstnanec je dále povinen podrobit se na pokyn oprávněného vedoucího zaměstnance písemně určeného zaměstnavatelem zjištění, zda není pod vlivem alkoholu
nebo jiných návykových látek (
zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, § 106, odst. 4, písm. i).

 

Doporučuji další dotazy směřovat přímo na právní poradnu. Jde přece jen už o jinou odbornou oblast. V těchto a podobných případech, je vhodné spojit se s odborníky dané oblasti. Proto v těchto případech odkazujeme a doporučujeme právní poradnu ANO, která se přímo zabývá oblastí nelegálních drog. Lze se objednat na osobní konzultaci a blíže se informovat o aktuální legislativě, zkonzultovat vhodný postup řešení, případně si nechat poradnou pomoci, pokud je to nezbytné.

 

Veškeré služby tato poradna poskytuje bezplatně. V případě mimopražských klientů nebo zájemců o právní poradenství se dá spojit s poradnou telefonicky nebo prostřednictvím poradny na webu obdobným způsobem jako zde na naší Drogové poradně (viz odkaz níže).

 

Právní poradna A.N.O.

Koněvova 95

Praha 3 - Žižkov

Tel : 222 582 932, 736 760 701

Email : ppano@asociace.org

www.asociace.org Otevřít odkaz v novém okně

 

http://www.asociace.org/pravni-poradna-webova-poradna.php

 

Mějte se hezky, s pozdravem MK

 

 

 

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko