fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Vraní oko

FK

Dobrý den, mohli by jste mi podat nějaké informace o Vraním oku? Jaké má učinné látky, jaké jsou účinky, jaká je nebezpečnost? Díky moc.

Odpověděl: Jakub Minařík

No, Vondráček píše o vraním oku, že jeho jedovatost je mírná. Nicméně si vybavují nějaké kaztuistiky ze soudního lékařství (tam ošetřují většinou jen ty u kterých je to ouplně jedno) - takže bych to na vašem místě bral s rezervou.
Ohledně oučinků - sám jsem to nezkoušel, ale míchalo se to do čarodějnejch mastí - ale tam myslím byli zásadnější ty ostatní složky - jako durman, blín a kulčibové semeno - u toho bude spíš ínstruktivní latinský název rostliny Strychnos nux-vomica. Osobně bych doporučoval se o tyhle látky nepokoušet. Pravděpodobnost, že se seknete a budete v pánu je asi tak 1:1. A kupříkladu smrt po strychninu je údajně velmi nepříjemná - začíná zbystřením smyslů, pak následuje smrtelná úzkost, generalizované křeče ... a smrt nastává udušením v záchvatu křečí, selháním srdce - a to při zachovaném vědomí. Nu, co dodat. Snad jen, že přírodní látky zdaleka nemusí být bezpečné. A to ani v čarodějných mastech. :-) A z historických pramenů nemáme bohužel statistiky kolik čarodejnic zesnulo na hranici a kolik pod vlivem jejich lektvarů. :-)

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko