fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

petunie

Karola

Ahojky. Je pravda že se dají kouřit i petunie? Ve větším množství by měli vyvolávat halucinace. Není to nějak nebezpečné?? Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Jakub Minařík

O petunii, resp. účinných látkách v ní obsažených ví poměrně málo. Resp. ví se dosti málo o psychotropních efektech. K tomuhle snad jen tolik, že vzhledem k příslušnosti k solanaceím lze nějaký efekt předpokládat, ale jaký efekt lze očekávat a při jakém dávkování to ví asi je bůh. A nebo indiáni v Jižní Americe kde byla v oblasti Ekvádoru droga užívána. Z tohoto pohledu jsou informace chudé. Spíše zábavné sekundární zjištění jsem získal v botanické zahradě. Žluté petunie velmi chutnají slimákům. Jsou kvůli nim ochotni vylézt až do 3 patra a oholit ji až na kost. Nicméně vzhledem k metabolismu slimáků bych o psychotropním efektu jako důvodu tohoto pochyboval. Slimáci žerou i muchomůrky zelené, které patří mezi naše nejjedovatější houby. Z hlediska rizik pojících s užíváním jsem jedno poměrně výzmané zjištění učinil. Petůnie má prokázaný imunosupresivní efekt, dokonce tak významný, že je podrobována výzkumu jako možné perspektivní imunosupresivum. To znamená že její užití, neřkuli užívání může vést k potenciálně významnému, negativnímu ovlivnění inumitního systému. To v praxi znamená zvýšené riziko vzniku různých infekcí případně nádorového bujení a jejich horší průběh. Z tohoto důvodu bych si vás troufl před užíváním petůnie dosti důrazně varovat.
P.s. Pokud byste měla nějaký zdroj (nebo vlastní zkušenost), který obsahuje více informací hlavně o psychotropním účinku, byli bychom vám vděčni. Předem díky. :-)

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko