fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Recidiva

dan

Dobrý den, nakolik je ve srovnání s jinými drogami pravděpodobná u pervitinu po ukončení braní recidiva a jaký je nejvhodnější způsob jejímu předcházení?

Odpověděl: Bára Orlíková

Pravděpodobnost recidivy závisí na tolika faktorech, že si nejsem jistá, jestli vám odpovím tak, jak byste si představoval. Záleží na délce a intenzitě užívání, rodinné a osobní anamnéze, současné situaci a zázemí... Hodně taky záleží na tom, co považujete za ukončení braní. Když člověk přestane sám a neprojde žádnou léčbou ani nevyhledá odbornou pomoc, tak vám ze zkušenosti můžu říct, že je pravděpodobnost recidivy vysoká. Nejvhodnější způsob předcházení recidivě na pervitinu je vyvarovat se pokud možno užívání všech ostatních drog včetně THC a nejlépe i alkoholu, najít si nové smyslupnější aktivity a mít stále co dělat, nevystavovat se zbytečně situacím, které jsou rizikové a dávat si na sebe pozor. Vypadá to vcelku jednoduše, ale stojí to dost úsilí :-( Existuje taky možnost doléčování, pro lidi, kteří projdou léčbou (nebo sami dlouhodobě abstinují), je to hlavně o tom zorientovat se po léčbě, změnit trochu zajetý životní styl, naučit se předcházet situacím, které mohou vést k recidivě. Taky je to o možnosti mluvit o problémech, které se nemusí týkat jen drog, a řešit je, o poskytnutí podpory. Kdyby vás zajímaly jakékoli informace o prevenci relapsu, o doléčování ... pište, jsem vám k dispozici. Pracuju v Doléčovacím centru SANANIM, takže o tomhle nějaké informace mám :-)

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko