fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Absťák

Heeelp

Je mi tazkoo 🥺
Som 3 dni bez pervitínu, nevládzem

Odpověděl: Anna Novotná

Dobrý den, Heeeeelp,

 

z Vašeho příspěvku není dost dobře jasné, co přesně od nás očekáváte. Pokud jste se rozhodl abstinovat (a v tom Vám velice fandím!), ale realita je o dost těžší, než jste čekal, obraťte se na nejbližší kontaktní centrum (k dohledání zde: https://www.drogy-info.cz/mapa-pomoci/). V káčku můžete otevřeně a podrobněji probrat, co máte v plánu, jak se cítíte a hledat společně, jak situaci zvládnout. Služby kontaktních center jsou anonymní a bezplatné. Pracovníci káček mají velmi dobré informace o tom, jaké formy podpory existují a mohou Vás nasměrovat k takové pomoci, která by Vám co nejlépe sedla. 

 

Pokud jde ve Vašem příspěvku o to, že Vám z jakéhokoliv důvodu vyschl zdroj pervitinu, s tím Vám bohužel neporadíme. Ale i taková situace by se mohl pojmout jako možnost k pokusu abstinovat :-)

 

Obecně se pro překonání nepříjemných následků abstinenčních příznaků doporučuje dostatek odpočinku a spánku, doplnění vitamínů a minerálů jako je vitamín C + zinek, magnesium, vitamín D. Důležitý je dostatek nealko tekutin, ideálně ve formě minerálních vod a zdravé jídlo. Pro potíže se spánkem, nervizitou a pro očistu organismu, lze sáhnout po bylinkách jako je meduňka, ostropestřec, kozlík lékařský. Problémy s usínáním i kvalitou spánku může upravit Melatinon, jde o hormon spánku, který je nenávykový a volně prodejný v lékárnách. Zkuste se vyhýbat místům a lidem, která máte s braním spojené, zaměstnejte se přiměřenou fyzickou aktivitou, domluvte si krizový plán s někým, komu důvěřujete a můžete se mu ozvat v momentě, kdy je Vám ouvej. To jsou jen ve zkratce základní doporučení. V káčku s Vámi mají prostor o všem mluvit daleko víc podrobněji a s pochopením pro Vaši individuální situaci. 

 

Držím palce, ať je Vám brzy lépe!

 

Zdraví Andula Novotná

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko