fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

alkohol a léky

petefire

Dobrý den,
mám dotaz na škodlivost pití piva, potažmo vína a braní atypických antipsychotik a antideresiv. Jedná se o např. jedno pivo po obědě.

Díky za odpověď.

Odpověděl: Nikol Spůrová

Dobrý den, petefire,

 

děkujeme za Váš dotaz. Zajímá Vás kombinace účinků antipsychotik a antidepresiv ve spojitosti s alkoholem.
Obecně léky, které ovlivňují psychiku není vhodné kombinovat s alkoholem ani jinými látkami zejména z důvodu dopadu na psychické zdraví člověka. Léky, které užíváte mají za úkol zmírnit příznaky deprese a psychotického onemocnění.
Alkoholem jste šla proti této "snaze" zlepšit vaše psychické zdraví. Alkohol sám o sobě může psychiku destabilizovat a proto se u lidí s depresivní či psychotickou jeho konzumace nedoporučuje ani v malém množství, třeba právě i jednoho piva. Nejenom, že tedy tyto léky nemohou v takovém případě dobře fungovat, ale navíc psychika člověka musí bojovat s důsledky plynoucími z konzumace alkoholu.
Nejenom, že kombinací léků s alkoholem a jinými látkami riskuje daný člověk zdraví fyzické, ale také to, že jednotlivá léčiva se budou míjet svým účinkem.
Nedílnou součástí této kombinace je také riziko vzniku závislosti a postupná tendence ke zvyšování dávek, čímž se riziko opět zvyšuje.

 

Stačí takto? Ideální je řešit vše se svým lékařem!
Pokud se budete chtít na cokoliv doptat, můžete nás kdykoliv znovu kontaktovat.

 

Přeji Vám vše dobré,
Nikol Spůrová

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko