fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

K dotazu 920338

Anon

Dobrý den,

taky díky, jsem rád, že je toto téma ku prospěchu obou stran.

Myslím, že v dětství jsem návyk na Olynth měl. Jak už jsem psal, musel jsem jej aplikovat několikrát denně, byť jsem nebyl nemocný, pokud sprej docházel a já si před spaním nedal dostatečně velkou dávku, po pár hodinách jsem se budil, pokud jsem vůbec usnul. Do jedné nozdry jsem si běžně dával dva i více vstřiků. Tento stav se mi podařilo vyhledat pod názvem rhinitis medicamentosa. Už jej pár dní vůbec nepoužívám a byť mám stále v leže ucpaný nos, zdá se, že se to postupně zlepšuje. V příbalovém letáku nebylo nikde konkrétně uvedeno, že může způsobovat návyk. Proto jsem si chtěl raději ověřit, zda podobný návyk nehrozí u Piracetamu.

Mnohokrát jsem jakž takž zkoušel v dětství odvykat. Lékařky navrhovaly mořskou vodu a podobné regenerační spreje, to vůbec nefungovalo. Samozřejmě má sebekontrola byla příliš malá a dávky příliš velké na to, abych návyk sám překonal. Teď by mě napadlo krátkodobě zkusit něco jiného, co působí jako dekongestant, ale nevím, jestli se návyk na Olynth váže na konkrétní látku, nebo dekongestanty obecně. Nechci už je brát, aniž bych je nutně potřeboval, určitě to není dlouhodobě zdravé. Proto by mě zajímalo, zda nehrozí relaps jako v případě klasických drog, když Olynth při nemoci použiji. Možná má návyk i psychickou složku, touhu mít "čistý", plně průchodný nos, což bez užití nemám, ale jinak mě to neomezuje.

Ano, vím, že jde o samoléčbu. Mám zkušenost se samoléčbou silným kafem a energeťáky, to se teď snažím hlídat, pokud vím, vitaminy v množství, které je běžné v energeťácích, dost zatěžují játra. Napadá mě, že bych si mohl pořídit kofein v prášku a vyrábět vlastní nápoje bez obsahu vitaminů, samozřejmě rozumné dávky.

Nevíte náhodou, zda by se v mém okolí (uvádím v poznámce) nacházel psychiatr, který by byl ochotný medikovat ADHD i u dospělého, který medikaci v dětství nebral? Kromě klasických léků na ADHD mě napadají i antidepresiva, ta by mohla rovněž zlepšit motivaci a impulzivitu, ale samozřejmě nejsem lékař.

Děkuji za Vaše rady, přístup a to, že si s Vámi můžu otevřeně pohovořit. Už jsem se dočetl (myslím že dokonce zde), že se na lidi užívající Piracetam bez předpisu nedívali nejlíp, byť je volně prodejný.

Odpověděl: Hana Skořepová

 

Dobrý den Anone, 

 

Bohužel ve Vašem kraji neznám přímo psychiatra, který by se věnoval léčbě ADHD u dospělých, a s jistotou Vás na něho odkázala. Můžete se kouknout na tyto stránky, kde jsou odkazy i na psychiatrické ambulance ve Vašem městě nebo bych tam oslovila adiktologickou ambulanci https://www.drogy-info.cz/mapa-pomoci/, která by mohla s někým spolupracovat případně mít lepší přehled.

 

Zkuste to a budu ráda, když napíšete svou zkušenost.

HS

 

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko