fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

darování plazmy a drogy

Andrej

hezký den, rád bych se zeptal, jak je možné, že uživatelé Pervitinu nitrožilně, můžou darovat plazmu ? Jakto že to není nějak kontrolovatelné?


Děkuji Andrej

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, Andreji,

 

při darování plazmy, podepisujete čestné prohlášení, kde najdete hned několik otázek na užívání drog. Pokud odpovíte na některou z nich kladně (že jste užil drogy nebo nebo jste byl v úzkém kontaktu s někým, kdo drogy užívá, budete z darování vyřazen). Pokud jde o darování plazmy, prochází lidé často přímo před odběrem i lékařskou prohlídkou, která je jakýmsi bonusem k darování plazmy a je možné tam podezřelé dárce zachytit. 

 

Předpokládám, že tuto otázku pokládáte z důvodu, že máte podezření/jistotu, že některý z uživatelů drog daruje plazmu. Je to tak? 

 

Darování plazmy je ve spoustě ohledech podobné darování krve. A pokud jde o prohlášení, jde o čestnost člověka, který prohlášení podepisuje. Vždycky může lhát - třeba zamlčí nové tetování nebo piercing, zapomene na očkování, nebo přejde fakt, že pracuje do jisté míry v rizikovém prostředí. Člověk může jít darovat krev nebo i plazmu zcela nezištně, někdo chodí proto, že potřebuje mít v práci nebo škole potvrzené volno. Ale u plazmy často lidé darují i z finančních důvodů.

 

Jedna věc je, co se může stát, pokud se odhalí, že dotyčný v čestném prohlášení lhal. Popravdě nemám tušení, jde spíše o právní otázku. Druhá věc je následné zpracovní krve a plazmy, což je opět spíše mimo náš rámec. Pokud vás zajímají detaily, můžete se zkusit obrátit na některé z odběrových center a poptat se, jak na právní následky v případě lhaní, nebo na postup v případě, že dotyčný zmíní užívání v prohlášení, ale i na to, jak je plazma zpracována a jaká rizika hrozí v případě odběru od uživatele drog, který je aktuálně pod vlivem, nebo suspektně positivní např. na žloutenku?

 

Snad tedy alespoň takto.

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko