fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

proč se při braní heroinu zmenšují zorničky?

Nothing

ahoj,drogy neberu ale chtěla bych se zeptat proč se při braní heroinu zmenšují zorničky?

Odpověděl: Jakub Chudomel

Dobrý den Nothing ,

díky za dotaz.

 

 

Zúžení zornice (odborně mióza) je normální proces. Šíře zornice je ovládána vzájemným působením nervových systému sympatiku a parasympatiku (sympatikus zornici rozšiřuje a parasympatikus ji zužuje), který nejsou ovládány naši vůlí. Za normálních okolností se šíře zornic mění při změnách osvětlení, budou ji však měnit i všechny faktory, které ovlivňují systém sympatiku a parasympatiku. Pro úplnost doporučuji i článek o příčinách rozšíření zornic.

 

Příčiny:

 

1. Změna osvětlení, pohled do blízka - K zúžení zornic dochází na světle, naopak ve tmě se zornice rozšiřují. K zúžení zornic dojde i při zaostřování při pohledu nablízko.

 

2. Léky a drogy - Celá řada sloučenin ovlivňuje sympatikus a parasympatikus. Vede-li to k převaze parasympatiku, zornice se zužují. Z nejčastěji používaných jsou to opiáty (řada léků užívaných v léčbě bolesti jako je morfin a jeho deriváty, různá antipsychotika, z drog se jedná typicky o heroin), organofosfáty a některé pesticidy.

 

3. Hornerův syndrom - Tento syndrom je spojen s jednostranným zúžením zornice, poklesem horního víčka a vklesnutím oka do očnice. Je vyvolán poškozením sympatiku. Příčin může být celá řada, poměrně často je zmiňována rakovina plic zasahující vrchol plíce (Pancoastův tumor). Syndrom může způsobit i mozková mrtvice nebo mozkový nádor zasahující některé části mozkového kmene. V mnoha případech zůstává příčina vzniku syndromu nejasná.

 

Zdroj: Mudr Jiří Štefánek

 

Stačí? JCH

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko