fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Kratom

Glady

Zdravim, jezdim pracovat do Německa (Bavorska) kak je to když si dám par hodin před jízdou (jsem řidič) kratom a budou po me chtit v Nemecku testy na drogy, zjistí něco z moče nebo tak? Děkuji

Odpověděl: Amrit Sen

Glady, zdravím Vás,

 

díky za důvěru.

 

V Belgii, Čechách, Maďarsku, Německu, Rakousku, Slovensku a Ukrajině kratom sice není zařazen mezi regulované látky, nelze jej však nabízet pro lidskou spotřebu. V Portugalsku bylo v roce 2001 dekriminalizováno držení všech drog, výroba a prodej jsou však nadále zakázané.

 

V České republice kratom není podle legislativy ČR schváleným výživovým doplňkem, či potravinou a jedná se tedy pouze o sběratelský předmět. Můžete si jej tedy koupit, ale čistě pro sběratelské účely. Zcela zakázán je kratom pouze v Austálii, Barmě, Vietnamu a Malajsii. V roce 1943 bylo pěstování kratomu zakázáno také v Thajsku. Znovuzlegalizovám byl až v roce 2013. Do té doby byl zde druhou nejvíce konzumovanou ilegální drogou. Na přelomu ledna a února 2017 byl kratom také zakázán agenturou DEA v některých státech USA.

 

V Bělorusku, Bulharsku, Chorvatsku, Estonsku, Francii, Gruzii, Irsku, Itálii, Litvě, Lotyšsku, Lucembursku, Moldávii, Polsku, Rumunsku, Rusku, Slovinsku, Švédsku, Švýcarsku, Turecku a Velké Británii je zařazen mezi regulované substance. V mnoha případech byl ilegalizován spolu s přilivem tzv. "research chemicals", většinou stimulantů (s chemickou strukturou blízkou již zakázaným látkám) nebo zvláště nebezpečných syntetických cannabinoidů (látek vyvinutých pro výzkum cannabinoidních receptorů, ne však v živých organismech, pouze "ve zkumavce").

 

V Dánsku (2009), Finsku (2014) a Norsku (2005) je kratom regulován jako farmaceutická substance a v těchto zemích je údajně možné získat osvědčení k vlastnictví a užívání od příslušných regulačních úřadů. Detaily o udělení osvědčení a případné způsobech distribuce kratomu pacientům s tímto osvědčením však nejsou známy.

 

V Albánii, Lichtenštejsku, Kosovu a Srbsku je legalita kratomu sporná a v Andoře, Bosně a Hercegovině, Černé Hoře, Islandu, Kypru, Makedonii, Maltě a Monaku nejsou k právnímu statutu kratomu dostupné informace.

 

Kratom obsahuje zhruba 30 alkaloidů s nejrůznější škálou účinků. V každém případě, pokud by orientační test zareagoval, musel byste absolvovat laboratorní test, který by látky s velkou pravděpodobností identifikoval. Záleží ale na dalších okolnostech, jako je množství a kvalita drogy, také na tom, jestli šlo o jedorázové užití, nebo jestli byla droga užívána častěji. Další důležitou okolností je doba od posledního užití. Čím se prodlužuje, tím se pravděpodobnost detekce snižuje.

 

Jedna věc je legalita drog, druhá vyšetřování a právní postih například při dopravní nehodě. Tam pokud testy, soudní znalci a soud vyhodnotí, že jste ji způsobil pod vlivem omamné látky, bude to přitěžující okolnost bez ohledu na to, jestli je látka legální, či ne.

 

Pokud byste měl další, specificky právnické otázky, doporučuji Vám obrátit se na specializovanou

Právní poradnu A.N.O., která se zabývá právními otázkami kolem drog a kromě jiného, poskytuje bezplatné právní poradenství k související problematice:

https://poradna.asociace.org/
http://www.asociace.org/pravni-poradna/

 

Nejaktuálnější relevantní informace k otázkám kolem drog v Evropě i u nás však najdete především na stránkách:

 

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA)

https://europa.eu/european-union/about-eu/agencies/emcdda_cs
https://www.emcdda.europa.eu/

 

a na stránkách:

 

DiS - drogový informační server

https://www.drogy.net/

 

Drogy-info

https://www.drogy-info.cz/

 

Stačí takto?

 

Přeji Vám vše dobré, buďte na sebe i další účastníky provozu opatrný.

Amrit Sen.

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko